Venter ny rush av nordmenn

Svenske kjøpmenn gnir seg i hendene; Prisveksten har stagnert i Sverige, kronekursen er i norsk favør, men viktigst av alt - den norske renta går opp.

Svinesund

Stopp i svensk prisvekst, renteøkning i Norge og kronekurs i norsk favør gjør at svenske kjøpmenn gleder seg til tiden fremover.

Foto: Rainer Prang / NRK

Svenske matpriser øker ikke i samme takt som tidligere i år, og pristoppen på matvarer synes å være nådd, melder svenske Statistiska Centralbyrån (SCB).

- For oss er dette svært godt nytt. Etter en periode med en svak stagnasjon, vil vi nå igjen kunne vise til markante prisforskjeller, sier Bertil Turesson, leder for Kjøpmannsforeningen på Svinesund, til NRK.

Varer blir rimeligere

Illustrasjonsfoto matvarer fra Sverige

Det har vært en prisøkning på svenske varer det siste året. Nå mener Statistiska Centralbyrån (SCB) at den svenske prisveksten har nådd toppen.

Foto: Rainer Prang / NRK

SCBs tall viser at prisene stiger minst i grønnsakshyllene, og der har til og med en del varer blitt rimeligere enn i fjor, melder TT.

Både tomater, blomkål, salat og paprika er blitt billigere.

Når det gjelder korn har prisene på råvarebørsen i Chicago denne uke sunket til laveste nivået på et år.

Svenske grensehandlere øyner ny gullalder når prisene blant annet på jordbruksprodukter nå har sluttet å stige i Sverige, og prisdifferansen til norske matvarer øker ytterligere.

- Det er ingen grunn til å tro at noe annet skjer nå enn det vi har sett gjennom mange år når prisene går ned i Sverige. Da kommer nordmenn i hopetall og vil handle her, sier Turesson.

Kronekurs i norsk favør

Statistisk sentralbyrå i Norge har tidligere i år varslet at grensehandelen har gått ned.

Svenske sedler

Kronekursen vipper rundt 114-118 i norsk favør. Hvis nå rentene stiger til 8-10 prosent i Norge på utlån, viser historien at nordmenn rusher over grensen på handletokt.

Foto: Rainer Prang / NRK

Turesson bekrefter at det har vært en stagnasjon innen flere bransjer i grensehandelen på svensk side, men at man nå øyner gode muligheter for at handelen igjen skyter fart.

- Kronekursen vipper fra 114 til 118 i norsk favør. Nordmenn skjønner godt hva dette betyr, og de får mye igjen for pengene langs grensen på svensk side, sier Turesson.

Tror ikke på rush

Jarle Hammerstad i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) sier grensehandelen allerede er på et høyt nivå.

Hammerstad ser ikke for seg noen drastisk økning i grensehandelen, med mindre det kommer flere dyre jordbruksoppgjør og enda større avgiftsforskjell på lokkevarene, som er alkohol, tobakk og kjøtt- og meiriprodukter.

- HSH ser snarere for seg at grensehandelen vil fortsette å øke forsiktig, men det er ille nok når nivået er så stort. Det er først og fremst ille for norsk næringsmiddelindustri og den lokale kjøpmannen, sier Hammerstad.

Renta vil gi ny rush av nordmenn

Men Bertil Turesson er ikke enig med HSH. Han er sikker på at det er en ny gullalder i vente langs grensen på svensk side, og at den kommer fort.

- Renta øker i Norge. Dette betyr mye mer enn både lave priser og gunstig kronekurs. Historisk sett har det alltid vært slik at vi får enorm grensehandel, når norske renter går opp, sier han.

Med den varslede renteøkningen på lån, helt opp mot 8-10 prosent i Norge, forbereder svenske kjøpmenn seg nå på et rush av nordmenn på vei over grensen.

- Får man også en inflasjon i Norge, slik vi har hatt her i Sverige i en periode for første gang på mange år, så kommer det til å få stor effekt på grensehandelen, sier han.