Hopp til innhold

Vellykket kamp mot brunsneglene

På Konnerud i Drammen har beboerne vunnet første runde i kampen mot brunsneglene. Aksjonen tidligere i sommer betegnes som vellykket. Det snakkes om sneglefrie soner flere steder i bydelen.

Brunskogsnegle

En snegle på Konnerud spiser dødelig åte som ble lagt ut i store mengder.

Foto: Mai-Therese Halle

Ved hjelp av avfall fra ølproduksjonen fra Aass bryggeri i Drammen og såkalte nematoder, skulle den forhatte sneglen bekjempes. Blandingen gjør at sneglen slutter å spise og dør.

Nematode eller nemaslug er en artsspesifikk rundorm. Middelet består av levende organismer som bare angriper snegler, og er ikke farlig for katter, hunder eller barn.

To og en halv måned senere viser stikkprøver en merkbar nedgang i antall snegler i bydelen ifølge Brede Holst, en av initiativtakerne til sneglekampen.

– Vi har aldri sagt at vi skulle utrydde dem, men vi ville gjerne få redusert antallet betydelig. Og det ser ut til at vi har klart det.

Sneglefrie soner flere steder

Den brune Iberiasneglen har invadert hager og drivhus mange steder i nesten hele landet.

Folk dreper dem på forskjellige måter blant annet ved å helle salt på, klippe dem i biter og drukne dem i varmt vann. På Konnerud delte lokalbefolkningen bydelen inn i områder og arrangerte sommerens største dugnad.

Utdeling av åte som skal bekjempe brunsnegler

Utdeling av åten som ble lagt ut i hele bydelen Konnerud i Drammen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Over 1.500 personer deltok og rundt ti tonn avfall fra ølproduksjonen på Aass bryggeri ble blandet med sneglegift, og lagt ut.

– Oppsummert kan vi si at resultatet er ganske bra. Vi delte bydelen inn i 10 roder og i seks av dem ser vi nå at det er nærmest sneglefrie soner. Folk forteller at de kan nyte kaffe på terrassen og i hagen uten å se en eneste snegle.

I fjor var det mange som var svært plager av mengder med snegler, nå får aksjonsledelsen inn stadige rapporter om at sneglene er på retrett.

– Staten bør ta ansvar

Brede Holst mener brunsneglene bør betraktes som skadedyr på linje med for eksempel mink og mårdyr.

– Ja, jeg tror ikke vi kan vinne denne kampen alene, det må sterkere lut til og Staten må ha hovedansvaret for tiltak og for eksempel gi støtte til tiltak i kommunene og det bør forøkes mer på problematikken.

Han mener forbud mot å legge hageavfall i grøfter og langs veiene kan være et godt forebyggende tiltak. Om forsøket med ølavfall bør prøves andre steder, avgjøres av de endelige resultatene som kommer i løpet av høsten.

10 tonn spesialåte ble spredt i bydelen Konnerud i Drammen.

10 tonn spesialåte ble spredt i bydelen Konnerud i Drammen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Rent vitenskapelig kan vi ikke konkludere nå og fastslå at det vi gjorde er årsaken til reduksjonen, men det kan jo se slik ut.

En av landets fremste forskere på brunsnegler tror snegledugnaden på Konnerud i Drammen kan lykkes. Professor Christer Magnusson sa til NRK da aksjonen startet at dette er et av de beste forsøkene som er gjort her i landet for å utrydde brunskogsneglen.

Bruker rester av ølproduskjon i krigen mot snegler.

Se video fra snegleaksjonen.