Hopp til innhold

Uvisst når riksvei 7 åpner

Opprydningsarbeidet etter jordraset på riksvei 7 er ferdig, men det er likevel uvisst når veien kan åpne igjen.

Riksvei 7

Statens vegvesen er ferdig med å fjerne massene etter jordraset på riksvei 7 i Flå.

Foto: Vidar Endrerud / Statens vegvesen

– Vi var klare til å åpne veien, da vi fikk beskjed fra Jernbaneverket om at de har store problemer med fyllingen lenger oppe i lia. De anmodet oss om å vente med å åpne veien, sier byggeleder Vidar Endrerud i Statens vegvesen.

Det var tidlig torsdag morgen det gikk et jordras på mellom 40 og 60 meters bredde over riksvei 7. Raset gikk ved Lindelia sør i Flå. Store jordmasser og trær dekket veibanen, og deler av veien ble vasket bort og ødelagt.

Planen var at veien skulle åpnes i ett felt fredag ettermiddag, men det var inntil de fant ut at det fortsatt er fare for nye ras.

Fare for ras fra Bergensbanen

For lenger oppe i lia ble Bergensbanen også rammet av jordskredet. Store mengder fyllmasser forsvant under togskinnene, og over en lengre strekning hang skinnene i løse lufta. Rundt 2000 kubikkmeter med stein blir fraktet inn for å fylle opp igjen det som er vasket vekk, men ifølge Endrerud sliter Jernbaneverket med å få massene til å ligge stabilt.

– Jernbaneverket har ikke fått massene til å ligge rolig, og de har fått noen alvorlige setninger. De ropte varsko til oss, og da måtte vi opp i all hast for å se. Det er fare for at massene de har fylt opp kan rase ned på riksvei 7, sier Endrerud.

Usikkert når veien kan åpne

– Vi kunne åpnet riksvei 7 når som helst, men nå må vi bare avvente etter anmodningen fra Jernbaneverket, sier Endrerud.

Han tror neppe veien åpner fredag. I verste fall går hele helga med før trafikken igjen kan passere rasstedet.

– Jernbaneverket hadde et håp om å åpne Bergensbanen i morgen, men det tror jeg ikke de får gjort, sier Endrerud.

Inntil videre kan bilistene bruke de samme omkjøringsmulighetene som de har gjort siden torsdag morgen.

Ras riksvei 7

Slik så det ut etter jordraset torsdag morgen på riksvei 7 i Flå.

Foto: Anette Skafjeld / NRK