Utrygg framtid for psykisk syke

KrFs Knut Arild Hareide reagerer på at Helse Sør-Øst har bestemt å fjerne støtten til flere private psykiatriske institusjoner.

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide frykter for behandlingstilbudet til psykisk syke.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Helse Sør-Øst har bestemt å fjerne støtten til de private psykiatriske institusjonene Furukollen i Årnes og Oslo Hospital. Dermed står 50 pasienter uten behandlingsplass neste år.

Les også:

KrFs stortingsrepresentant fra Akershus, Knut Arild Hareide, mener regjeringen svekker behandlingstilbudet for psykisk syke.

– Risikerer vi at noen av disse plassene blir lagt ned, vil køen bli større og situasjonen for pasientene langt verre.

Mister tilbud

I Stortingets spørretime på onsdag stiller Hareide spørsmål til helse- og omsorgsministeren om hvordan tilbudet til de psykisk syke skal ivaretas. Han tror Helse Sør-Øst er nødt til å kutte penger, og kutter der det er enklest.

– Det vil ramme noen av de ideelle frivillige institusjonene, og da vil vi miste noen av de gode faglige tilbudene, sier Hareide.

Helse Sør-Øst har bestemt at de ikke lenger vil betale for 20 av de nærmere 50 behandlingsplassene ved institusjonen fra og med neste år. Da mister Furukollen en betydelig inntektskilde, noe som kan bety at institusjonen må legge ned.

– Trenger stabilitet

Bjørn Cato Funnemark, Furukollen

Bjørn Cato Funnemark mener Furukollen er et tilbud som må bestå.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund

Bjørn Cato Funnemark har en sønn som er schizofren og som lenge slet med rusproblemer. For halvannet år siden fikk sønnen plass ved Furukollen psykiatriske senter i Årnes i Akershus.

– For oss har Furukollen ikke vært noe annet enn en suksess, sier han.

Siden den gang har sønnen vært rusfri. Nå klamrer familien seg til håpet om at sønnen ikke må flytte.

– Det man trenger er stabilitet. Alle som jobber på spesialtjenesten sier at dette er stedet å være. Det er dette de tror på, sier Funnemark.

Frykter tilbakefall

Helse Sør-Øst vil ikke svare på hva som skal gis som erstatning når behandlingsplasser til psykisk syke kuttes. Leder for brukerrådet ved Furukollen, Britt Eva Jansen, vet at det pasientene trenger er alt annet enn usikkerhet rundt egen framtiden.

– Jeg greier ærlig talt ikke å sette meg inn i hvor forferdelig disse pasientene må ha det, når de nå får beskjed om at de ikke får være mer her, sier hun.

Funnemark frykter at sønnen kan få et tilbakefall, hvis han mister plassen på Furukollen.

– Hvis min sønn ikke får bli, er det helt klart en fare for at han kan begynne å ruse seg igjen, sier han.

.