Utenlandsk tyveribande på vei mot Norge

Politiet frykter tyveriraid mot båtopplag langs kysten.

Båtmotorer på båter

ATTRAKTIVE: Båtmotorer langs kysten blir stjålet for store summer hvert år og nå er en bestemt bande på vei opp kysten, opplyser politiet.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Politiet sitter på etterretningsinformasjon om at en konkret utenlandsk tyveribande kan være på vei til Norge.

Vi er meget interessert i tips fra folk som observerer mistenkelig aktivitet ved marinaer og andre steder det lagres båter eller andre verdigjenstander

Tom Erik Guttulsrød, politiet

Økt politi på marinaer

Politiet frykter banden skal slå til mot steder der det vinterlagres båter og båtmotorer.

– Vi vet imidlertid ikke hvor de planlegger å slå til, sier politiinspektør Tom Erik Guttulsrød ved Felles kriminalenhet i Østfold politidistrikt til NRK.

Tom Erik Guttulsrød

ADVARER: Tom Erik Guttulsrød hos Østfold-politiet, advarer nå folk mot tyver.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Både norsk og svensk politi har tidligere gått ut og advart mot en bølge av tyverier av båtmotorer.

Som følge av informasjonen som politiet har mottatt fra samarbeidspartnere, vil det blir økt fokus fra politipatruljene på marinaer der det vinterlagres båter.

Guttulsrød sier videre at det er samarbeidet med svensk politi som har avdekket dette.

– De har satt kursen nordover, og dette er et miljø som er kjent i Sverige. Vi vet ikke hvor de skal, men vet de er på vei mot Norge, sier han.

Politiet trenger også publikums hjelp.

– Vi er meget interessert i tips fra folk som observerer mistenkelig aktivitet ved marinaer og andre steder det lagres båter eller andre verdigjenstander, sier han.

Høysesong fra april

Marinaer langs norskekysten er som «godtebutikker» for kriminelle.

Han sier videre at det er viktig at man noterer registreringsnummer på eventuelle biler. I fjor ble det stjålet 330 motorer langs norske- og svenskekysten på vårparten.

Guttulsrød forteller videre at så mange som 95 prosent av tyveriene aldri blir oppklart fordi man ikke klarer å finne gjerningspersonene.

motortyveri

RIBBES: Båter ribbes for motorer som forsvinner ut av landet.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Båtmotorer til flere hundre tusen kroner blir hvert år stjålet i Norge. På landsbasis forsvinner millionverdier og mesteparten fraktes til Øst-Europa.

– Ta gjerne mobilbilder dersom situasjonen tillater det. Vi ønsker at folk skal ha en lav terskel for å ringe politiet når de ser noe som er mistenkelig. Tips kan ringes inn til vår operasjonssentral på telefon 02800, sier politiinspektør Guttulsrød.

Månedene april, mai og juni er gjerne da de fleste tyverier av båter og båtmotorer finner sted.

– At «sesongen» kan være i gang allerede i begynnelsen av mars har vi ingen umiddelbar forklaring på, men med en mild og snøfattig vinter kan ha lagt bedre til rette for slike tyverier på et tidligere tidspunkt, sier Guttulsrød.