Hopp til innhold

Ungt par tiltalt for mishandling av spedbarn

Den nyfødte gutten hadde brudd i hodeskallen, armen, beina og et ribbein. Foreldrene mener skadene kan ha oppstått av benskjørhet.

Heggen og Frøland tingrett

Rettssaken mot de to tiltalte foreldrene skal gå over ni dager i Heggen og Frøland tingrett.

Foto: Glenn Thomas Nilsen / NRK

Ifølge tiltalen skal foreldrene ha mishandlet barnet ved en eller flere anledninger mellom august og oktober 2014.

Paret er tiltalt for å ha utsatt babyen for vold eller unnlatt å gripe inn for å forhindre volden barnet ble utsatt for.

De er også tiltalt for å ha unnlatt å sørge for at babyen fikk nødvendig helsehjelp, til tross for at han hadde tegn på at han trengte det.

Barnet fikk blant annet påvist brudd i overarmen, i skinnebeinet, i et ribbein, lårbeinet og i hodeskallen. Den lille gutten fikk også blødning i hjernen.

– Omfattende og vanskelig sak

Advokat Eva Frivold er forsvarer for den tiltalte kvinnen. Hun sier at det er faglig uenighet mellom medisinerne i saken.

– Noen av medisinerne mener at barnet har hatt en forbigående benskjørhet. Min klient erkjenner ikke straffskyld i saken, og hun er svært fortvilet over den situasjon hun er kommet opp i.

Ifølge Frivold ble barnet operert for en medfødt hjertelidelse da det var nyfødt og hadde svært dårlig matinntak.

– Dette kan ha medført at skjelettet ble osteoporotisk, sier hun.

Bjørn Skuggevik forsvarer den tiltalte mannen. Han sier til NRK at han savner ydmykhet fra politiet og statsadvokaten i saken.

Bjørn Skuggevik

Bjørn Skuggevik forsvarer den tiltalte mannen.

Foto: NRK

– Dette er en omfattende og vanskelig sak. Vi mener at dette dreier seg om benskjørhet, og vi har vært i kontakt med en erfaren sakkyndig som mener at barnet har et osteoporotisk skjelett. Men vi opplever at det avfeies. Jeg skulle ønske de var ydmyke når det gjelder å bruke alternative sakkyndige, sier han.

Heller ikke hans klient erkjenner straffskyld i saken.

Vil ikke kommentere saken

Statsadvokat Carl Graff Hartmann ønsker ikke å gå inn på detaljene i saken før den blir behandlet i retten.

Carl Graff Hartmann

Statsadvokat Carl Graff Hartmann ønsker ikke å gå inn i detaljene i saken.

Foto: Kjell Olav Nordberg/NRK

– Dette er en alvorlig og tragisk sak. Det er på det rene at det er flere sakkyndige som uttaler seg i saken, men jeg vil ikke kommentere rundt deres konklusjoner eller andre detaljer på forhånd, sier han til NRK.

Det er satt av 9 dager til behandling av saken i Heggen og Frøland tingrett, og det er lagt opp til en omfattende vitneførsel.