Hopp til innhold

Unge visjonære i Sarpsborg

37 elevbedrifter fra hele Østlandet stilte mannsterke da regionens beste skulle kåres i Sarpsborg i dag.

Elevbedriftene fra Østfold som deltok under årets utdeling av beste elevbedrift på østlandet.

Se et knippe av elevbedriftene som representerte Østfold.

– Vi har laget sokker med lomme, så man ikke trenger å tape fast leggskinne når man spiller fotball. Miljøvennlig og praktisk.

En selvsikker Sivert Byvold fra Grålum viser stolt frem produktet han og de tre andre i ungdomsbedriften Guard Sox har utviklet. Med Simen Brenne fra Sarpsborg 08 som svært positiv testperson har de allerede fått flere interesserte i produktet deres.

– Vi tør ikke å satse på at vi vinner, men vi har allerede fått med oss en pris for beste innovative i fylket.

Varierte produkter

Og det er ikke rart guttene er ydmyke, for alle som stiller på messen har vunnet i sitt respektive fylkesmesterskap for alt fra beste presentasjon til beste bedrift.

Blant bedriftene i Sarpsborg finner vi alt fra apper som skal holde styr på når maten går ut på dato, håndtak som skal gjøre det enklere å helle fra upraktiske 1,5-liters flasker og øreplugger utviklet for to personer til elevbedrifter som reiser rundt med hjelp til barnehager hvor barn er nervøse for å begynne på skolen.

Jentene i Kiana Collection fra Kruseløkka ungdomsskole har laget et motemagasin om hijab.

– Vi har funnet hijaber vi mener er moteriktige og kan brukes i forskjellige anledninger., forteller Nafiza Yusuf

Hun håper at bedriften også kan bidra til å fjerne den negative stigmaen plagget har hos mange, og at flere får øynene opp for hvor flott det faktisk er.

Mangler begrensninger

– Det er helt fantastisk på være her og se på alle ideene og visjonene disse ungdommene har.

Det forteller Brage Evjen. Han sitter i juryen som skal dele ut den gjeveste prisen av dem alle, årets elevbedrift for Østlandet.

– Jeg tror voksne har veldig mye å lære av elevene. De tør å tenke nytt, tør å tenke stort. De mangler de begrensningene som man gjerne ser hos eldre.

Brage Evjen forteller hva han syns om elevbedriftene på østlandet.

Se hele intervjuet med Brage Evjen

Og elevbedrifter fungerer. En langt større del av dem som er med på prosjektet på ungdomsskole eller videregående blir gründere, enn de som ikke er med. Flere må også gjøre om bedriften til AS eller enkeltmannsforetak fordi de går over skattefritaksgrensa på 140.000 inntjente kroner på et år.

Tok seg god tid

Etter å ha gått fra bod til bod og fått tre minutters presentasjon fra alle bedriftene brukte juryen lang tid på å finne en verdig vinner.

– Nei, det er ikke lett dette her. Alle er egentlig verdige vinnere og alle kunne vunnet. Men det er helheten vi ser på. kombinasjonen av en god idé og det å føre bedriften sin bra, forteller Anja Guerrera som sitter i samme jury som Evjen.

– Så dette er ikke lett.

Juryen forteller om hvordan det er å bedømme hvem som skal vinne.

Se hva juryen sa rett før avgjørelsen falt.

Juryen ble til slutt enige Østfold stakk av med tre priser. Jentene i Kiana fikk tredjeplassen for mest innovative produkt, Strands Vakuumposer vant i kategorien Grønt og genialt og Sjøvett vant en tredjeplass i beste elevbedrift.