– Det er skummelt at det er et så avslappet forhold til det. Selv om man ikke bruker det selv, merker man at det er en avslappet holdning til det, sier Anneli Rogde Thomassen.
Hun er russepresident ved Mysen videregående skole i Indre Østfold. Rogde kjenner flere som har prøvd ulike typer narkotika.
– Mange ser ikke seriøsiteten i det, før det skjer sånne ting som har skjedd nå. Det er skummelt at det er sånn, sier hun.
Natt til søndag ble to 16 år gamle tvillingjenter funnet livløse på en adresse i Spydeberg. Politiet mistenker at de døde av overdose. Innbyggerne i kommunen er sterkt preget.
Ulike narkotiske stoffer er lett tilgjengelig, mener 19-åringene NRK har snakket med.
– I Askim er det veldig normalt. Jeg har aldri blandet meg i det der, men på ungdomsskolen var det folk som solgte ting til hverandre. Det er trist, sier Iben Svanstrøm.
Mener de vet hva jentene fikk i seg
En mann i 20-årene er siktet for uaktsomt drap på tvillingjentene. En 18-åring er siktet for å ha solgt dem narkotika og for å ha hensatt dem i hjelpeløs tilstand.
Politiet sier de har en formening om hvilket stoff jentene fikk i seg før de døde.
– Vi har en formening på bakgrunn av opplysninger i saken, men ikke det fulle og hele bildet. En endelig obduksjonsrapport vil gi det konkrete svaret. Av hensyn til dette kan ikke politiet si noe om dette på nåværende tidspunkt, skriver politiadvokat Benedicte Granrud i e-post til NRK.
Politiet i Indre Østfold har narkotikabruk blant unge høyt oppe på prioriteringslista.
– Vi erkjenner at vi på lik linje med andre steder i Norge har utfordringer knyttet til bruk av narkotika blant unge. Kanskje særlig det at bruken av narkotika har blitt noe ufarliggjort blant unge, har politistasjonssjef Olav Unnestad tidligere sagt til NRK.
Jobber forebyggende
Dødsfallene har blitt pratet mye om på skolene denne uken. De to 16-åringene var hjemmehørende i distriktet.
Kommunen stilte i starten av uken opp med ungdomskontakter og helsesykepleiere på alle ungdomsskolene og de videregående skolene.
Ungteamet i kommunen oppsøker også ungdommer ute.
Vegard Halvorsen er SLT-koordinator i kommunen. Han mener det er få unge i Indre Østfold som bruker narkotika, men at mange vet hvordan de kan få tak i det.
– Der det er mange ungdommer er det stor sjanse for at det er rusmidler tilgjengelig. Ungdommen er mer fleksible nå, sier Halvorsen.
SLT-koordinator Vegard Halvorsen oppsøker ungdommer på gata.
Foto: Mimmi KopperudMed egen Snapchat- og Instagram-konto jobber ungdomsteamet med å avdekke rusmiljøer.
Halvorsen forteller også at sammen med politiet jobbes det mer aktivt enn tidligere. Både kommunen og politiet snakker jevnlig med foreldre og ungdommer om rus.
– Med tanke på lovbrudd så har aldri ungdom oppført seg så bra som de gjør nå, sier Halvorsen.
I ungdata-undersøkelsen kommer det frem at bare 3 prosent av ungdommene i Indre Østfold har prøvd cannabis.
Mener åpenhet er nøkkelen
Ungdommene på Mysen videregående skole mener mange unge ikke vet nok om farene ved rus.
– Det er mye naivitet rundt det. Både blant vår aldersgruppe og de eldre. Man vet ikke nok om det, sier Henrik Bekklund Sæves.
– Jeg tror løsningen er mer åpenhet rundt det, uten at det blir normalisert. Det er vanskelig.
Vegard Halvorsen mener det er viktig at foreldre og voksne kommer tidlig på banen.
– Jeg tenker generelt at ved alvorlige hendelser så er det viktig at vi er tilgjengelig over tid for barn og unge. At de har mulighet til å stille spørsmål. Vi oppfordrer foreldre til å snakke med ungdommene, og vi oppfordrer ungdommene til å snakke pent om hverandre og viser respekt for hverandre, sier Halvorsen.