Ulvedebatten raser

I Aurskog-Høland raser ulvedebatten etter at tre personer er siktet for ulovlig rovviltjakt.

Ulv
Foto: Scanpix

Ulvedebatten raser igjen i Aurskog Høland etter at tre personer er siktet for ulvolig rovviltjakt.

Jaktmiljøet føler seg mistenkliggjort, og ulven er ikke spesielt populær blant folk som lever tett innpå den.

To kamerater skal på jakt ved Hemnes i Aurskog Høland. Morten Tønneberg har tråkket stiene her i en mannsalder, men mye har endret seg siden han var ung.

I dag har han hunden i bånd. Etter at ulvene kom hit på nittitallet tør han ikke lenger la den løpe fritt.

Hund drept av ulv
Foto: Arkiv / NRK

Ulv på gården ni ganger

Han har en dyrekjøpt erfaring. Familiens elghund Ruska ble drept av en ulv tor år siden- inne på Gårdsplasen. Igjen sto et tomt halsbånd. Tilsammen har familien sett ulv på gårdsplassen hele ni ganger.

- Jeg har hatt den i siktet, uten å gjøre noe med det, sier Tønneberg.

Men noen blir fristet til å trekke av. I forrige uke ble det kjent at politiet har siktete to personer i bygda for ulovlig jakt på fredet vil og har ranssaket boligen til en tredjeperson.

Morten Tønneberg
Foto: Egil Granum / NRK

Miljøet føler seg mistenkeliggjort

I etterforskningen beslagla politiet lister over fullt lovlige jaktkonkurranser i regi av den lokale jegerforeningen. Nå føler hele miljøet seg mistenkeliggjort uten grunn.

Tønneberg er kritisk til dem som tar loven i egne hender. Hvis ikke noe blir gjort, er han redd jaktinteressen blir svekket.

- Vi må gå via politikerne. Man sverter jegerstanden hvis man skyter ulv ulovlig. Jeg er redd for at folk vil begynne å benekte at de er jegere, at det å være jeger blir ensbetydene med at man er ulvejeger, iser Tønneberg.