Ukjente kommer bort og klemmer

Mens Amal Aden står i en telefonsamtale på gata, kommer en dame bort og gir henne en klem. – Å få den støtten betyr mye, sier Aden som er mest vant til å få hets.

Amal Aden, forfatter, foredragsholder og samfunnsdebattant

Amal Aden er vant til å bli hetset og få truende meldinger. Men de siste ukene har hun også fått mange

Foto: Laila Nguyen / NRK

– Plutselig kommer en ung jente bort til meg på bussen og klemmer meg. Så sier hun "det du gjør betyr så mye". Like etterpå kommer en voksen kvinne bort til meg og gir meg en klem, hun også.

– Jeg er veldig glad i å få klem. Jeg har fått mange klemmer de siste ukene. Det er deilig som en motvekt til alle de negative tilbakemeldingene jeg er vant til å få, sier Aden.

Har også blitt overfalt

Amal Aden er nemlig vant til trusler og hets. Hun har også blitt drapstruet. Fordi hun bruker sin stemme i debatten om det flerkulturelle Norge. Fordi hun tør å si sin mening. Fordi hun er lesbisk og kler seg vestlig. Dette er det en del som ikke liker.

Hun er upopulær hos en del innvandrere, spesielt i det somaliske miljøet. Det har til tider vært så ille at Aden ikke har våget å vise seg ute. Hun er blant annet blitt overfalt av somaliske kvinner.

Kronikker som erter på seg trusler

Amal Aden bor på Hønefoss og jobber som forfatter, foredragsholder og er en stemme i samfunnsdebatten. Hun kom til Norge som 13-åring etter en tøff oppvekst på gata i Somalia. Hun er selv lesbisk og har skrevet flere bøker om homofili, likestilling og integrering.

For en måned siden skrev hun en kronikk i Dagbladet. Der fortalte hun om en somalisk kvinne som ikke vil jobbe på grunn av sin tro, men synes det er helt greit å motta penger fra NAV. Da blomstret truslene og de negative tilbakemeldingene mot Amal Aden opp igjen. Kronikken førte blant annet til at somaliske drosjesjåfører boikottet henne.

– Positive tilbakemeldinger betyr enormt

Tirsdag kveld var Aden gjest i programmet Torp på NRK2. Temaet var integrering og hennes samfunnsengasjement.

  • Her kan du se programmet:
    Et aktuelt og dyptpløyende intervjuprogram. Hver uke inviterer programleder Ole Torp en aktuell gjest til å sitte i stolen.

– Etter programmet tikket meldingene inn på telefonen og Facebook-siden min. Jeg har ennå ikke klart å svare på alle meldingene jeg fikk, sier Aden.

Elsker å få klemmer

Hun forteller at meldingene kommer fra både voksne og unge, kvinner og menn. Hun får også støtteerklæringer fra somaliere.

– Mange av dem tør ikke stå frem. De som tør å skrive åpent på sosiale medier og gi meg positive tilbakemeldinger, er få, forteller Aden.

Aden sier at hun er svært glad for de gode meldingene hun får. Og hun elsker å få klemmer.

– Jeg er så glad for at jeg bor i Norge, at jeg har fått muligheten til å bruke ytringsfriheten uten å bli dømt til døden for det.