Tyver gjør forsikringen din dyrere

En økning i vinningskriminaliteten i kan koste forsikringskunder over 600 kroner i økt premie.

Tyver har slått seg gjennom vindusruta

Illustrasjonsbilde.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Tall fra Oslo politidistrikt viser at antallet anmeldelser for grove tyverier økte med nesten 20 prosent i Oslo i fjor.

- Kundene må ta regningen

Økningen i vinningskriminaliteten gjør at forsikringsselskapene taper stadig mer penger - og beregninger Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH) har gjort viser at det er kundene som må ta regningen.

Stein Haakonsen i FNH forteller til NRK Østlandssendingen at økningen i tyverier kan koste forsikringskunder over 600 kroner i økt forsikringspremie.

- I Oslo, for eksempel, anslår vi at dette vil koste cirka 600-650 kroner ekstra i årlig premiebelastning per husholdning, fordi dette er summen av de kostnadene forsikringsselskapene får fra innbruddene og de grove tyveriene, sier han.

- Frykter nok en økning

Merkostnaden er størst i hovedstaden, hvor antall anmeldelser for grove tyverier økte fra 17.500 i 2006 til litt over 21.000 i fjor.

Oppklaringsprosenten har holdt seg stabilt på litt over 9 prosent, og det gjør at Haakonsen frykter en ytterligere økning i årene som kommer.

- Vi tror at vinningskriminalitet blir nedvurdert i forhold til annen kriminalitet i Oslo, og i resten av landet også for øvrig. Vinningskriminaliteten har en veldig negativ betydning for folk flest, og de fleste vil gjerne se at det blir en høyere terskel for å begå disse, sier Haakonsen.

- Betenkelig at ni av ti går fri

Haakonsen mener også at det er betenkelig at bare 9 prosent av sakene blir oppklart.

- Ni av ti går fri i slike saker. Jeg tør nesten ikke tenke på konsekvensene av det, sier han.