Hopp til innhold

Overraskende god B-film

Trolljegeren er en film på nederste hylle, som er overraskende god, mener vår anmelder.


Trolljegeren

Den norske monsterfilmen Trolljegeren tar tak i en idé som er så åpenlys at det er rart det ikke har blitt gjort før.

Foto: SF Norge AS

Her i Norden har vi våre egne mytiske monstre, nemlig trollene. Vi kjenner dem fra folkeeventyrene og Theodor Kittelsens tegninger.

Nå kommer trollene i moderne B-filmtapning.

En stor hemmelighet

Tre studenter ved Distriktshøgskolen i Volda har fått i oppgave å lage en dokumentar om en lokal personlighet. De velger en einstøing som dukker opp i bygda hver gang det har vært bjørn eller ulv på ferde.

Studentene tror han bare er en krypskytter, men det viser seg snart at han har store oppgaver og bærer på store hemmeligheter. I fjellene bor det troll og jobben hans er å holde bestanden under kontroll.

Se filmtraileren her. (NRK tar ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider)

Falsk dokumentar

Den falske dokumentaren har de siste årene blitt en egen og velbrukt genre på TV og film, såkalt mockumentary.

Trolljegeren er en falsk dokumentar på lik linje med The Blair Witch Project og Cloverfield. Den er ikke like spennende som disse, men til gjengjeld er Trolljegeren ganske mye morsommere.

Det er store fordeler med å lage fiksjon under dekke av å være dokumentar. Det er billig. Dokumentarfilm lages gjerne med ett enkelt kamera, ofte bare et håndholdt kamera i fleisen på de involverte. Vi venter oss ikke store koreografiske scener eller velkomponerte bilder.

Tullete troll

Trolljegeren Otto Jespersen

Otto Jespersen imponerer som trolljeger.

Foto: Filmkameratene AS/ POHphoto

Trolljegeren skal på liksom være laget av uerfarne mediestudenter. Den ser tilsvarende klønete ut, noe som føles logisk. Det er verre med de dataanimerte trollene, som først og fremst ser tullete ut.

Så jeg er ikke helt sikker på om dette er en dårlig skrekkfilm, eller bare en parodi.

Gode rolleprestasjoner

Trolljegeren vinner på et vittig manus og gode skuespillere. De tre studentene er søte, der de springer omkring med ambisjoner om å bli den neste Fredrik Skavlan eller Åsne Seierstad.

Otto Jespersen, er en dreven og ofte pratsom komiker. I denne filmen som trolljeger, er han usedvanlig innesluttet og lavmælt, men likevel merkelig morsom.

Overraskende god

Trolljegeren er en velspilt og lettbeint film med smarte vitser og en original premiss. En tulleutgave av Blair Witch, satt til norske forhold.