Tre siktet for drap eller medvirkning til drap

Politiet i Oslo innledet drapsetterforskning etter at en norsk-vietnamesisk mann ble funnet død på Grønland natt til tirsdag. Tirsdag kveld er flere pågrepet og siktet i saken.

Grete Lien Metlid

Seksjonssjef Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt bekreftet tirsdag kveld at drapsofferet som ble funnet i et parkeringshus på Grønland natt til tirsdag er identifisert.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mannen ble funnet død i en bil i et parkeringshus på Grønland.

Politiet i Oslo har i kveld pågrepet og siktet tre personer for drapet eller medvirkning til drapet i et garasjeanlegg på Grønland natt til i dag, skriver de i en pressemelding.

I tillegg har politiet siktet og pågrepet seks personer for etterfølgende bistand. Politiet vil i kveld ikke gi noen detaljer om hvem de pågrepne er.

– Det har vært veldig hektisk, og noen av pågripelsene har akkurat skjedd. Vi utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser, sier Grethe Lien Metlid til NRK.

– Jeg vil ikke gå inn på hvem de tre som er pågrepet for drap eller medvirkning til drap er. Det er etterforskningen i dag som har ført til pågripelsene og vi setter det i sammenheng med etterforskning rundt den dreptes historikk og tidligere hendelser rundt hans person, sier Metlid.

Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på hva politiet anser som motivet bak drapet.

– Det kan jeg ikke si noe om. Vi jobber med flere teorier.

Om de seks som er pågrepet og siktet for etterfølgende bistand sier hun følgende:

– Jeg kan ikke gå i detalj om hva vi mener de har gjort. Men etterfølgende bistand handler om å enten holde skjult eller forsøke å undra bevis.

Motivet ukjent

På en pressekonferanse tidligere tirsdag opplyste seksjonssjef Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt at omstendigheter, observasjoner og undersøkelser gjør at saken etterforskes som et drap. Motivet er ukjent.

Tirsdag kveld forteller Lien Metlid til NRK at politiet jobber ut fra flere teorier. Hun forteller at flere avhør foregår tirsdag kveld, og at de blant annet jobbes med å undersøke historikken til avdøde. Ifølge politiet kan mannens historikk ha sammenheng med det angivelige drapet.

Seksjonssjefen sier at det blir gjennomført flere vitneavhør av mannens omgangskrets, og at det jobbes videre med saken utover kvelden.

Drapsoffer identifisert

– Vi hadde tidligere i dag god grunn til å tro at det er en norsk-vietnamesisk mann i 40-årene, hjemmehørende i Oslo, som ble funnet drept. Nå er dette bekreftet, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt til NTB tirsdag kveld.

Hun opplyser at mannens familie og pårørende ble varslet allerede da politiet trodde de visste hvem som var drept.

– Vi går ikke ut med ytterligere detaljer nå, sier Metlid til NTB.


Etterforskes som drap

Parkeringshus Grønland, innkjøring Tøyenbekken

FUNNET DØD: Det var inne i dette parkeringshuset mannen ble funnet død natt til tirsdag.

Foto: Iram Ansari

Det var i 1-tiden natt til tirsdag at politiet fikk melding om en livløs mann i P-huset i Smalgangen på Grønland Torg. Metlid opplyser at en vekter fant mannen «i tilknytning» til en BMW-modell i parkeringshuset, men ønsker ikke å utdype dette nærmere.

– Vi får den foreløpige obduksjonsrapporten onsdag, men det er klart at dette er en drapssak med en ukjent eller flere ukjente gjerningspersoner, sier hun.

Dødsfallet etterforskes som drap på bakgrunn av omstendigheter på stedet og observasjoner.


Kjenning av politiet

Politiet har innledet ordinær drapsetterforskning, og de jobber tirsdag kveld ut fra flere konkrete teorier.

– Vi er i gang med flere avhør, og vi går også gjennom bilder fra overvåkingskamera, elektroniske spor og innhenter informasjon, sier Metlid.

Hun opplyser at de har snakket med folk i området og gjort vitneavhør av mannens omgangskrets.

Den drepte mannen er kjent av politiet fra tidligere forhold.

– Det er viktig for politiet å se om det er informasjon rundt ham eller historikk knyttet til ham som kan si noe om saken, men vi har så langt ikke konkludert med noe, sier hun.

Norsk-vietnamesisk mann i 40-årene

Det var i 1-tiden natt til tirsdag at politiet fikk melding om at en livløs mann satt i en bil i P-huset i Smalgangen på Grønland Torg.

– Han ble kjørt til sykehus, og erklært død på sykehuset, sa operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til NRK.

Mannen er i 40-årene og bosatt i Oslo-området. Tirsdag morgen opplyste politiet at de etterforsket dødsfallet som mistenkelig, men ville ikke si hvorfor.


Politiet ønsker tips fra publikum

Politiet innledet umiddelbart en ordinær taktisk og teknisk drapsetterforskning.

– Vi jobber aktivt både i Politihuset og ute og er i gang med en rekke avhør. Vi etterforsker dette som drap med en ukjent eller flere ukjente gjerningspersoner, sa Metlid tidligere tirsdag.

Hun ønsket ikke å si noe om dødsårsaken, men bekreftet at det tirsdag pågikk obduksjon av avdøde. Mannen skal ha blitt sett i bilen sin like før klokken 23 mandag. Bilen er en BMW-modell og politiet vil gjerne ha tips fra publikum om denne bilen.

Politiet er interessert i alle typer observasjoner av mannen og bilen hans – spesielt i tidsrommet 22.30-01.00.