Hopp til innhold

Tiltalt for uaktsomt metanoldrap

En 54 år gammel mann fra Østfold er tiltalt for uaktsomt drap etter at en kvinne døde av å ha drukket giftig sprit.

Metanol (illustrasjonsbilde)
Foto: Arash A. Nejad / Scanpix

Den metanolholdige spriten skal ha kommet fra 54-åringen.

Påtalemyndigheten mener mannen burde ha skjønt at smuglerspriten han angivelig solgte kunne inneholde dødelige mengder metanol.

Sjekket ikke spriten

Ifølge tiltalen gjorde ikke 54-åringen noe som helst for å sjekke om spriten var giftig før han solgte den, til tross for at det var allment kjent at det var livsfarlig sprit i omløp.

En kvinne i Oslo døde av metanolforgiftning etter å ha drukket spriten som hennes samboer skal ha kjøpt av 54-åringen.

Nå er mannen tiltalt for uaktsomt drap. Flere personer, blant annet de to hovedmennene Erik Fallo og Per Erik Fossum, er dømt for uaktsomme drap i den svært omfattende metanolsaken.

- Sendrektig saksbehandling

Forholdet Skiptvet-mannen nå er tiltalt for, skjedde i våren 2003.

Dermed har gått hele fire år fra mannen solgte spriten, til han nå står tiltalt for uaktsomt drap. Årsaken til at det har gått så lang tid, er blant annet at det måtte tas flere rettsmedisinske undersøkelser før mannen kunne tiltales.

 

Advokat Tor Kjærvik
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

- Det er en altfor sendrektig saksbehandling, og det er klart at det må få stor betydning for straffutmålingen, dersom det skulle bli aktuelt, sier 54-åringens forsvarer, Tor Kjærvik.

Solgte 6000 liter

54-åringen er i tillegg tiltalt for å ha solgt minst 6.000 liter smuglersprit, blant annet gjennom butikken han eier for, uten bevilling og for besittelse av spritpartiet.

Til sammen har minst 18 person mistet livet etter å ha drukket den metanolholdige spriten som dukket opp på det illegale markedet i Norge høsten 2002.

Rettsaken starter 5. mars, og det er satt av to dager til saken i Oslo tingrett. 

(NTB/NRK)