Kom for å tigge, fikk bilen beslaglagt

Uken før jul kom to rumenske kvinner, mor og datter, til Norge for å tigge. For å tjene litt ekstra hadde de sagt ja til å ta med piller og alkohol på turen, og dermed fikk de bilen beslaglagt.

Nye Ørje tollsted

Kvinnene krysset grensen ved Ørje uken før jul.

Foto: Tollvesenet

En ukes tid før jul kom kvinnene over grensen ved Ørje, kjørende i en eldre varebil med tilhenger. Grensepasseringen gikk uten problemer, men litt lenger inn i landet ble de stanset i en politikontroll.

Da politifolkene la merke til at det var en god del alkohol i bilen ble tollere tilkalt. Samtidig ble det avdekket at den samme bilen tidligere var blitt stanset på Svinesund i forbindelse med forsøk på smugling.

Tabletter, alkohol og tobakk

Tablettbeslag

Tollerne fant vel 2000 tabletter av typen Diazepam i bilen til kvinnene.

Foto: Tollvesenet.

Tollerne fant vel 2.000 tabletter av typen Diazepam, 42 liter brennevin, 6.600 sigaretter og 135 liter øl.

I forrige uke møtte de to kvinnene, 39 og 23 år gamle, for Heggen og Frøland tingrett, og begge tilstod de faktiske forhold. De fortalte at de hadde reist fra Romania til Norge for å tigge og tjene penger. De hadde lovet å ta med varer fra hjemlandet til venner i Norge i forbindelse med julehøytiden.

De ble kontaktet av en mann som spurte om de kunne ta med noen piller, alkohol og tobakk. Han tilbød dem å dekke drivstoffet for turen og gi dem 2.000 kroner ekstra. Kvinnene innrømmet i retten at de visste at de gjorde noe ulovlig. De var blitt fortalt at dersom de ble stanset ville varene bli inndratt og de ville få en bot.

Reaksjonen ble nok strengere enn de var blitt forespeilet. I retten la politiadvokat Marte Sofie Kjellesvig ned påstand om fengsel i 90 dager for begge kvinnene. I tillegg ble det lagt ned påstand om beslag av smuglergodset, bil og tilhenger.

Avhengig av bilen

I retten forklarte kvinnene at de er avhengige av bilen, fordi 23-åringen har en datter med epilepsi. De trenger bilen for å kjøre henne til behandling. Tingretten slår fast at bilen er brukt til ulovlig smugling til Norge, og legger ikke vekt på forklaringen om behov for å kjøre datteren til behandling, all den tid den flere ganger er benyttet til smugling til Norge.

De to kvinnene ble dømt til fengsel i 90 dager. De har sittet i varetekt siden midten av desember.