Hopp til innhold

Tidenes vedsommer

Hyttefolket på Hankø fryser. Det kan nærområdets eneste vedutselger gni seg i hendene over.

Vedsommer

Veden selger som aldri før på Hankø utenfor Fredrikstad.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

En kald og ikke minst fuktig sommer gjør at hyttefolket ikke bruker like mye penger på is, grillkull og strandleker som de vanligvis gjør. Det hyttefolket derimot formelig skriker etter å få kjøpt inn er sekker med god, gammeldags peisved.

– Vi har solgt over hundre sekker med ved i sommer. Det er langt mer enn hva vi gjorde i fjor sommer da vi nesten ikke solgte noen.

Det forteller Terje Andersen. Han er den eneste i nærområdet som selger ved og han var ikke klar for at sesongen skulle bli så bra som den ble.

– Januar er jo ikke vår vedmåneden, det er juli. Folk kjøper ofte inn noen sekker til utepeisen, så jeg hadde bestilt opp noe ved. Men det volumet vi har solgt nå er ikke i nærheten av noe vi tidligere har sett.

Normal sommer

Terje Andersen

Terje Andersen i Joker Hankø kan smile fra øre til øre. Sjelden har han solgt så mye ved som nå.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Mange hytter bruker nemlig peisen som sentralfyring fortsatt, og da er man avhengig av å ha et sted å kjøpe inn det energirike naturproduktet. Nettopp her kommer Andersen inn.

– Ulempen er selvfølgelig at det meste andre i butikken går nedover når sommeren ikke er bedre. Allikevel, etter å ha sett gjennom loggbøkene fra tidligere sommere ser jeg at denne ikke har vært så altfor krise.

Andersen har nemlig skrevet ned alt fra temperatur til inntjening på kassa de siste tretti årene, og skal vi tro ham er dette en helt normal, norsk sommer.

– Det var vel heller ekstremt bra i fjor, avslutter den tidligere bussjåføren.