Hopp til innhold

Ti av tolv verksteder anmeldt for ulovlig drift

Flere personer er pågrepet etter en omfattende kontroll av verksteder. – Vi har vært på steder hvor det helt tydelig har vært utstrakt kriminell virksomhet, sier tilsynslederen i Statens vegvesen.

Politiet kontrollerer ulovlig verksted

Politiet var med på den storstilte aksjonen, som førte til nedslående resultater.

Foto: Politiet

Denne uka har Statens vegvesen, Arbeidstilsynet, politiet og brannvesenet en nasjonal aksjon mot ulovlig drift av bilverksteder.

Resultatene etter kontrollene i Østfold og Follo er nedslående, forteller Torbjørn Seljevoll i Statens vegvesen. Han var tilsynsleder ved kontrollene her i fylket.

– Vi har vært på steder hvor det helt tydelig har vært utstrakt kriminell virksomhet. Flere av stedene har vært fullt operative med løftebukker, verktøy og ufaglært arbeidskraft. På ett av stedene bodde flere av dem som jobbet der i svært kummerlige kår på stedet. Timelønnen de fikk var 67 kroner, forteller han.

Utvist fra Norge

Hele 10 av de 12 besøkte verkstedene ble politianmeldt for ulovlig verksteddrift. Eksempelet der ansatte fikk 67 kroner i timelønn, er fra et lite verksted i Fredrikstad.

– Vi fant en del graverende eksempler. Blant annet fant vi flere steder der arbeiderne jobbet og bodde inne i verkstedet. I Fredrikstad var det et lite verksted der en ansatt bodde inne i verkstedet. Han var fra Romania, kunne ikke norsk og hadde ikke betalt skatt. Han er nå utvist fra Norge, samtidig som eieren av verkstedet fikk en bot på 50.000 kroner, forteller politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt.

Kontroll av verksted

Det ble avdekket at flere personer bodde på noen av verkstedene.

Foto: Statens vegvesen

Flere biler avskiltet

Også flere bileiere fikk reaksjoner etter kontrollen. 39 biler er kalt inn til teknisk kontroll hos vegvesenet og 34 biler ble avskiltet.

– Det forundrer meg når foreldre bruker 3.000 kroner på et barnesete for så i neste øyeblikk å velge ufaglærte til å reparere bilen for å spare noen hundrelapper. De risikerer både sine og andre trafikanters liv og er med på å støtte kriminelle som undergraver seriøsiteten til en hel bransje, forteller avdelingsleder Jon Molnes i Statens vegvesen.