Thomas og André hylles etter branndrama

Kameratenes snarrådige redningsaksjon kan ha reddet liv og bryggeanlegg ved Skjæløy Slipp, da en båt med 300 liter drivstoff begynte å brenne.

Braco i brann Sjæløy slipp

TAUET: Med et tre meter langt slepetau fikk de to kompisene i en liten gummijolle dratt den brennende båten vekk fra brygga og ut i sundet.

Foto: Arne Petter Bondy

Thomas Nicolai Bjønness og André Haakensen satt og grillet i gjestehavna på marinaen, da sønnen til André kom løpende med veivende armer.

Han hadde oppdaget en båt som brant ved brygga. Tykk, sort røyk veltet ut av båten som lå inntil flere andre fortøyde båter.

– Vi kastet oss i gummijolla og freste borte for å se om noen trengte hjelp, sier Bjønness.

Nesten uten å tenke seg om, fikk de festet et kort slepetau til båten og dratt den vekk fra brygga. Da de kom seg ut i sundet, turte de ikke å være i nærheten på grunn av varmen og røyken.

Hadde fylt drivstoff

Men de var samtidig bekymret for at vinden skulle drive den brennende båten bort til den andre siden av sundet. De fikk derfor lånt et lengre tau fra en nærliggende katamaran.

Båten var da overtent, men Bjønness fikk festet tauet til badestigen og få dratt den enda lenger ut.

Der hjalp brannvesenet og redningsskøyta Elias til med å slukke brannen.

Båtbrann ved Skjæløy Slipp

SLUKKET: Brannvesenet og redningsskøyta Elias fikk til slutt slukket brannen, men båten sank til bunnen av sundet.

Foto: Redningsselskapet

– Det kom en liten eksplosjon, men jeg vet ikke om det var et batteri, en liten gasstank, eller hva. I kampens hete tenker man ikke på slike ting. Da tenker man på å få flammehavet vekk fra folk og båter, forteller Bjønness.

Brannen startet etter at det ble fylt 300 liter drivstoff på båten. Båten tok fyr kort tid etter at båten la fra brygga.

– Vi hadde bare kommet 10 meter da jeg hørte en lyd som sa «vooof». Jeg har vært på brannkurs og skjønte med en gang hva den lyden betydde. Så jeg sa til kona at hun måtte hoppe. Hadde vi hoppet ut 20 sekunder senere, så hadde det gått langt verre, sier båteieren til NRK.

Brennende Braco

OVERTENT: Flammene fra den brennende båten kunne lett ha spredt seg, med mindre de to ikke hadde reagert så raskt.

Foto: Arne Petter Bondy

– Kunne blitt katastrofe

Ekteparet som var i båten ble sendt til sykehus for sjekk, men var onsdag ettermiddag hjemme igjen.

– Det ble noen brannsår på beina, men det var en traumatisk opplevelse. Jeg merker det bare jeg snakker om det nå.

Vet du hva som gikk galt?

– Det er bensin og båt. Vi vet jo at det kan være farlig. Men innsatsen til de to var helt, helt fantastisk. De fortjener all honnør for det de gjorde, skryter båteieren.

Etterpå ble det også oppdaget store, svidde hull i seilet til en en seilbåt som lå inntil den brennende båten.

– Det var snakk om sekunder før den også hadde stått i full fyr. Hadde vi nølt, så kunne dette blitt en katastrofe der i verste fall både liv og mange båter hadde gått, sier Bjønness.

Thomas Nicolay Djønness og André Haakensen

HYLLES: Thomas Nicolai Bjønness og André Haakensen hylles for at de reagerte umiddelbart da sønnen til André ropte «Det brenner!".

Foto: Arne Petter Bondy

Arne Petter Bondy, som eier katamaranen de to kompisene lånte tau fra, kaller redningsaksjonen heltemodig.

– Uten deres fantastiske innsats, hadde store verdier og mulige liv gått tapt, sier Bondy.

Rune Kilebu, som eier marinaen der dramaet utspilte seg, ble selv vitne til redningsaksjonen og takker Bjønness og Haakonsen for at båtbrannen ikke fikk et tragisk utfall.

– Vi er forberedt på at slike situasjoner kan oppstå, men det var nære på at det kunne gått langt verre. Heldigvis ble situasjonen reddet av to snarrådige mannfolk, sier han.