Hopp til innhold

Tåregass mot demonstranter


Ni personer er pågrepet etter at demonstranter fyrte av nyttårsraketter utenfor Israels ambassade i kveld. Politiet svarte med tåregass.

Video nsps_upload_2008_12_29_18_43_11_1287.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Flere hundre personer hadde samlet seg for å demonstrere mot de israelske krigshandlingene i Gaza utenfor Stortinget i Oslo mandag kveld.

- Vi har pågrepet tre 16-åringer, en 18-åring og fem personer i midten av 20-årene. Jeg regner med at flere personer vil bli pågrepet, sier operasjonsleder Vidar Hjulstad i Oslo politidistrikt til NTB.

Demonstrasjonen begynte fredelig, men utviklet seg dramatisk da folkemengdem som protesterte fortsatte demonstrasjonen utenfor Israels ambassade i Parkveien. De fyrte av nyttårsraketter og kastet stein på ambassaden, og politiet svarte med å skyte tåregass mot dem som brøt seg gjennom sperringene.

– De fyrte opp under og oppe på politibiler og rullet frem digre tønner med avfall som de tente på. De har tydeligvis brutt opp brosteiner i bakgårdene og tappet bensin fra biler, sier innsatsleder i Oslo politidistrikt Thor Langli til NRK.

Han synes det er skuffende at et hundretalls mennesker ødela demonstrasjonen for de resterende 900 som deltok på fredelig vis:
– De demonstrerer mot vold i Midtøsten og så bruker de de samme midlene her, sier Langli.

Video nsps_upload_2008_12_29_20_25_58_1294.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - De var ultra-aggressive, forteller innsatsleder i Oslo politidistrikt Thor Langli.

Børge Roum som var en av demonstrantene, forteller at politiet hadde gassen klar allerede før folk begynte å kaste steiner:

– Det var en liten håndfull med folk som begynte å kaste steiner og glass, men politiet hadde allerede før dét begynt å gasse litte grann.

Sju personer er pågrepet i forbindelse med demonstrasjonen, ifølge Dagbladet.no.
– Vi er ganske sikre på at de hadde en ganske aktiv rolle, sier Langli.

- Helt utrolig

Han forteller at politiet prøvde å jage dem vekk selv om de stod godt bak barrikadene.

- Det var en person som ropte litt, mens resten stod der og så på, så kom politiet opp med tåregassbokser og jaget oss vekk.

- Det er helt utrolig at de kan jage oss vekk fra offentlig rom når vi ikke gjorde noe som provoserte på noen måte, forteller Roum.

Hør lydsnuttet her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon ved Israels ambassade

Politiet brukte tåregass mot demonstranter som brøt seg gjennom sperringene utenfor Israels ambassade i Oslo mandag kveld.

Foto: NRK

- Israel har ansvaret

SV-representant Inga Marte Thorkildsen påpekte at det ikke er bare terrorister som får bomber i hodet fra israelske jagerfly, men også sivile når ett av de mest folketette områdene i verden utsettes for israelske krigshandlinger.

- Dette handler ikke om Hamas, men om Israel som tar seg til rette med krig og trakassering av palestinere. Alle som ønsker Israel en fredelig framtid, må protestere mot Israels framferd, sa Thorkildsen ifølge NTB.

NRK Østlandssendingen kommer tilbake med mer.