Hopp til innhold

Mangler sykepleiere – satser på teknologi som kan utsette sykdom i mange år

Det er rundt 7000 ubesatte sykepleierstillinger i Norge i dag. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at mangelen trolig bare vil øke, samtidig som vi blir flere eldre.

Stein Brynildsen hjemme i Halden kommune. Her avbildet med en såkalt komp, som skal hjelpe eldre med å holde kontakt med familie og venner.

NY TEKNOLOGI: Stein Brynildsen er med denne «kompen» kun et tastetrykk unna både sønn og helsepersonell. Kanskje vil det utsette mer alvorlig sykdom.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

– Det å ha kontakt med venner og familie, å få være sosial, kan utsette sykdom i mange år. Det kan gjøre at du ikke trenger helsehjelp så tidlig som hvis du er ensom.

Det sier Veronica Aam. Hun er direktør for helse og mestring i Halden kommune.

Hun forteller at ingen ting er mer sykdomsfremkallende enn ensomhet.

– Du kan falle veldig raskt i funksjon hvis du er ensom. Det å forebygge ensomhet er noe av det viktigste vi i helsevesenet kan gjøre på kommunalt nivå.

Direktør for helse og mestring i Halden kommune, Veronica Aam, tror eldre kan få flere gode år med hjelp av teknologi.

Direktør for helse og mestring i Halden kommune, Veronica Aam, tror eldre kan utsette sykdom i mange år med hjelp av teknologi.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Sykepleiermangelen i Norge er allerede stor, spesielt i eldreomsorgen. I årene fremover vil det bli verre.

Statistisk sentralbyrå har beregnet at det i 2035 vil mangle 28.000 sykepleiere.

Det vil også bli langt flere eldre i Norge. Kommunene må tenke nytt for å håndtere situasjonen.

I Halden har de tatt i bruk ny teknologi for å forebygge.

Teknologi som skal forebygge ensomhet

Ekteparet Stein og Turid Brynildsen har fått utdelt en såkalt «komp» av kommunen.

– Det er én knapp, så ser jeg sønnen min, forteller Stein.

Ekteparet Stein og Turid Brynildsen har fått utdelt teknologi som har fått navnet "komp". De holder til i Halden kommune.

Ekteparet Stein og Turid Brynildsen har fått utdelt teknologi som har fått navnet «komp».

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Komp er varm teknologi som skal forebygge ensomhet og trygghet. Den skal gi muligheten til å delta i samfunnet med familie, uten at man fysisk er ute, som kan være utfordrende når man blir eldre.

– Det er veldig betryggende bare å snakke med noen. Det er ikke alltid man trenger besøk, sier kona.

Ekteparet er veldig fornøyd med løsningen.

– Det er veldig nyttig, vi vil absolutt anbefale at andre får oppleve det.

Mer enn 7000 ledige stillinger

Sykepleierforbundet har også tro på at teknologi er en del av løsningen. Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen tror det kan redusere behovene i fremtiden.

– Noe vil frigi kapasitet for helsepersonell, men det er òg en forebyggende effekt. Når vi alle tar i bruk helseteknologien som eksisterer, vil vi kunne forebygge uhelse på ulike måter og redusere behovene i fremtiden.

Torp Lill Sverresdatter Larsen

Leder i sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen, har troen på at teknologi kan være en viktig bidragsyter for helsepersonellet.

NAV sine tall tilsier at 7000 sykepleierstillinger står ledig i dag, men ifølge Larsen er det reelle tallet langt høyere.

– Vi vet at 20 prosent av vaktene der det skal være sykepleiere på jobb, men der de av ulike grunner er borte, vil det blir dekket av helsefagarbeidere og assistenter, sier Larsen.

Selv om teknologien kan være til hjelp, mener direktøren for helse og mestring i Halden at kompetansen til sykepleiere og tilstedeværelsen ikke kan erstattes.

– Vi er på vei inn i en tid hvor det blir en stor utfordring å skaffe nok sykepleiere og helsepersonell generelt. Da må vi finne andre løsninger, sier Aam.

Les også Ber helsemyndighetene ta grep: – Det er svært kritisk

Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse