Hopp til innhold

– Vi føler ikke vi får gjort det vi skal

Sykehusansatte ved nevrologisk avdeling ved Drammen sykehus er bekymret. Hvem får skylden hvis det går galt, spør faglig leder for slagenheten.

Eli Fossan Rasmussen og Lise Aspen Karlsen

De ansatte ved nevrologisk avdeling i Drammen fortviler over for lite tid til pasientene.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

I et leserbrev til Drammens Tidende tar de ansatte ved nevrologisk avdeling ved Drammen sykehus et oppgjør med ledelsen og politikerne som vedtar budsjettene til sykehusene.

De har dager med opp mot 140 % pasientbelegg, samtidig som det diskuteres om bemanningen skal reduseres. Samtidig bygges det på Drammen sykehus. Nevrologisk avdeling har mange kritisk syke pasienter som trenger ro og hvile, det får de ikke når man banker og borer i gulv og vegger i etasjen over.

Sykepleierfagansvarlig for slagenheten ved Drammen sykehus, Eli Fossan Rasmussen, påpeker at de er vant med en travel hverdag, og at de er vant til å ha mange pasienter, men at de mener dette er over grensen for hva som er forsvarlig.

– Vi ser det går direkte ut over pasientbehandlingen, og vi ser at vi ikke rekker å gjøre det vi skal gjøre. Pasientene kommer på sykehuset fordi de trenger hjelp, og de får ikke den hjelpen de trenger, sier Fossan Rasmussen.

Hvem får skylden?
Eli Fossan Rasmussen

– Det verste er å se fortvilelsen hos pasientene, sier Eli Fossan Rasmussen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK
Britt Eidsvoll

– Vi tar tilbakemeldingene fra de ansatte alvorlig, sier klinikksjef Britt Eidsvoll.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

De ansatte beskriver en hverdag preget av bekymring, hvor flere bryter sammen i gråt når de skjønner at man nok en dag ikke kommer til å rekke å gjøre alt de skulle ha gjort.

– Det verste er å se fortvilelsen hos pasientene og fortvilelsen hos de pårørende som ikke får den tiden de trenger av oss. Vi rekker ikke å svare på spørsmål, og selvfølgelig er ikke folk fornøyde med det. Så kommer det klager, og da blir det en vond sirkel. Vi føler virkelig ikke at vi får gjort det vi skal, forklarer Fossan Rasmussen.

– Hvilke konsekvenser kan dette få?

– Ja, vi kan jo ha alvorlige feil, og hvem sin skyld er det? Hvem får skylden da? Det er helt sikkert den som står der.

Tar dette alvorlig

Klinikkdirektør ved Drammen sykehus, Britt Eidsvoll, har klare tanker rundt situasjonen.

– Jeg tar tilbakemeldingen fra de ansatte alvorlig. Så vet jeg også at vi har fått tildelt våre rammer, som vi må forholde oss innenfor. Ut i fra det skal vi prøve å finne de beste løsningene sammen, forklarer Eidsvoll.

– Mange av de ansatte er bekymret, og forteller at de nesten bryter sammen når de kommer på jobb og ser hvor mye de har å gjøre. Hva tenker du om det?

– Det er alvorlig, for jeg vet at de vil gjøre sitt beste og er opptatt av pasientene. Vi må gå inn og se om vi kan finne løsninger som gjør at vi får færre innleggelser og flere dagbehandlinger. Men at det er krevende vet vi, og vi har stor respekt for at de brenner for pasientbehandlingen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lise Aspen Karlsen

Lise Aspen Karlsen er pårørende. Hun skjønner at de ansatte er bekymret.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Skulle hatt mye mer hjelp

Lise Aspen Karlsen er på besøk hos et familiemedlem på avdelingen. Hun har full forståelse for bekymringen til de ansatte.

– Absolutt, de skulle hatt mye mer hjelp. Jeg blir ikke sur, men det kan hende jeg blir litt bitter. Men jeg vet jo at de prøver så godt de kan.

Vestre Viken HF har store økonomiske utfordringer, og må gjøre kutt neste år. Eli Fossan Rasmussen er klar på at det ikke kan kuttes hos dem.

– Folk orker ikke mer. Vi trenger ikke flere nedskjæringer, vi trenger flere folk.