Svensk idyll til 18 millioner

Et norsk par vil betale 18 millioner for en fiskerbolig på den svenske vestkysten.

Illustrasjonsfoto

Et norsk par er villig til å bla opp 18 millioner for en gammel fiskerbolig på den svenske vestkysten. Blant annet har nordmenns kjøpeiver har bidratt til at hytteprisene i Strömstad-skjærgården er tredoblet siden år 2000. (BILDET VISER IKKE DET AKTUELLE OBJEKTET)

Foto: Rainer Prang / NRK

18 milioner er siste budet fra et norsk par, som ønsker å sikre seg et av de eldste husene på Käringön på den svenske vestkysten.

Det gamle huset på vestsiden av Käringön har utsikt til Måseskär, og er opprinnelig et hus eid av en vanlig fisker på øya, og er pusset opp og bygget på gjennom årene.

 

Handler stort i Sverige

Nordmenn handler ivrig og mye langs hele den svenske vestkysten, og også i Dalsland syd for Halden i innlandet.

Da det Sarpsborg-baserte selskapet Planbo AS etablerte  270 leiligheter og hytter i Strömstad kommune i 2006 var det nesten bare nordmenn blant kjøperne.

- Her er det 3-4 svensker og for øvrig er det kun nordmenn som har handlet, sa daglig leder i Planbo AS, Knut Berg, til NRK. 

Blant annet har nordmenns kjøpeiver bidratt til at hytteprisene i Strömstad-skjærgården er tredoblet siden år 2000. 

 

Solnedgang

Nordmenn elsker den svenske vestkysten og er villige til å gripe dypt i pungen for å sikre seg godbitene langs kysten.

Foto: Rainer Prang / NRK

85 prosent av alle fritiseiendommene som selges i Strömstad, selges til nordmenn. Nord for Strömstad er 90 prosent av kjøperne nordmenn, ifølge tall fra svenske eiendomsmeglere.

Gjennomsnittlig salgspris på en hytte i rundt Strömstad ligger nå på rekordhøye to millioner svenske kroner. Det er det samme som på Hvaler, der gjennomsnittsprisen var 1,77 millioner norske kroner i 2006.

Ved tusenårsskifte var gjennomsnittsprisen på en hytte i Strömstad-området i underkant av 700.000 svenske kroner. 

En svensk perle

Käringön ligger vest for Orust, ytterst i havgapet i Bohuslän, og er godt kjent for nordmenn som ferdes i båt.

Käringön er et fiskevær fra 1600-tallet, og er - som mange andre perler på den svenske vestkysten - et ettertraktet sted for båtfarende, og etterhvert også rike nordmenn på jakt etter et spesielt sted å tilbringe fritid eller slå seg ned på.

Hvordan navnet har kommet til finnes det flere historier rundt. En av historiene går ut på at da storsjøfisket pågikk på 1700- og 1800-tallet, var alle menn til havs og øya var kun befolket med kvinner.