Hopp til innhold

SV vil ha billigere privatisteksamen

Det er for dyrt å ta eksamen som privatist, mener SV, og tror eksamensavgiften på 2000 kroner skremmer bort elevene med dårlig råd. Nå foreslår partiet å refundere mesteparten av pengene til de som møter opp til eksamen.

Lærer underviser

Lærer Hans Petter Løvold underviser privatistelevene på Bjørknes. De betaler både for undervisning og for å ta selve eksamen.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

På Bjørknes privatskole i Oslo forbereder en gruppe privatister seg til eksamen i geografi, som holdes senere i år. I tillegg til skolepenger betaler elevene 2000 kroner per fag de melder seg opp til.

Emma Haugerud

DYRT: Emma Haugerud har meldt seg opp til fire eksamener.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Skolepengene kan elevene få dekket av Lånekassen. Selve eksamensavgiften må de betale fra egen lomme.

– Det blir trangt økonomisk, sier Bjørknes-elev Emma Haugerud, som har meldt seg opp til fire eksamener.

Økte med 140 %

Mange var misfornøyde da prisen på privatisteksamen i 2015 ble økt fra 826 til 2000 kroner, dersom eleven har karakter i faget fra før. Årsaken var blant annet at rundt én av tre privatister ikke møtte opp til eksamen.

Ifølge statssekretær i Kunnskapsdepartementet Magnus Thue ble antall avlagte privatisteksamener mer enn doblet fra 2007 til 2012.

Magnus Thue, statssekretær Kunnskapsdepartementet

RIMELIG: Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Magnus Thue, synes dagens privatistpris er fornuftig

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Ressursene gikk ut fra den vanlige undervisningen, og derfor mente vi det var riktig å øke prisen til det en eksamen faktisk kostet, sier han.

Både Oslo og Akershus har opplevd en nedgang i privatisteksamener etter prisøkningen. Andelen som møter opp har økt.

Vil ha eksamenspant

Nicholas Wilkinson, Akershus SV

KRITISK: Førstekandidat i Akershus SV Nicholas Wilkinson har tro på eget partis forslag.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Førstekandidat i Akershus SV, Nicholas Wilkinson, mener nedgangen i eksamener skyldes den høye prislappen, og skremmer elever fra å ta eksamen på nytt.

– Mange elever dropper ut av videregående, og trenger å ta opp fag og lære mer. Det må vi feire, og ikke straffe, sier Wilkinson.

I sitt forslag til partiprogram lanserer SV en alternativ ordning, hvor privatister kan få refundert deler av gebyret dersom de møter opp på eksamen.

– Vi vil at de som jobber hardt og møter til eksamen skal få igjen 75 prosent av betalingen. Da blir det en panteordning, hvor kun de som ikke møter, som ikke tar faget på alvor, som må betale dette gebyret, sier Wilkinson.

Magnus Thue er ikke enig i at høy eksamensavgift skaper større forskjeller.

– Det er gratis å gå på skole og ta eksamen i Norge. Dersom man ønsker en ekstra sjanse for å forbedre karakteren mener vi det er rimelig at man betaler prisen selv.

– Må stå for de valgene man har tatt

Anne Julie Olavsen

LITEN BETYDNING: – Jeg møter opp til eksamen uansett, sier Anne Julie Olavsen.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Bjørknes-elevene NRK snakket med tror ikke det vil ha stor betydning om de får tilbake deler av eksamenspengene eller ikke.

– Selv om jeg får tilbake 75 prosent så gjør ikke det noe med karakteren du får. Jeg kommer til å møte opp til eksamen uansett, sier Anne Julie Olavsen.

Medelev Nils Herman Stray har som mål å komme inn på juss-studiet i Oslo. Han synes også det er greit at det koster noen tusenlapper å pynte på karakterkortet fra videregående.

– Man må stå for de valgene man har tatt, og hvis du ikke presterer da man har sjansen får man ta de konsekvensene.