Hopp til innhold

Tuva (20) må betale 15 000 for privatist-eksamen

Unge som prøver å forbedre karakterene fra videregående skole ved å gå opp til ny eksamen som privatister, får prissjokk. Gebyret for å gå opp til eksamen har økt med 140 prosent. Mange får en merutgift på flere tusener på kort varsel.

Tuva om Eksamen

For Tuva Røysland ble prisen på vårens eksamener 15 000 kroner da privatistgebyrene plutselig økte med 140 prosent i januar. Tusenvis av privatister er rammet av avgiftshoppet.

Nå koster det 1000 kr for hver eksamen for førstegangsprivatister og 2000 kr for forbedringsprøve, kontra 403 kroner og 826 kroner som det kostet i fjor. Satsene er vedtatt av Stortinget i statsbudsjettet for 2015, og rammer titusenvis av privatister.

For Tuva Røysland fra Risør og hennes medelever svir dette skikkelig.

– Jeg har nettopp betalt 15 000 kroner for oppmelding til ni eksamener. Det er nesten 10 000 mer enn jeg hadde beregnet, Prisøkningen kom som et sjokk, forteller hun.

At gebyrhoppet kommer overraskende på mange elever, er tydelig på privatgymnaset Sonans i Oslo. Det er det store samtaleemnet, få dager før fristen for å melde seg opp til eksamen går ut 1. februar.

Tuva Røisland

Tuva Røisland mener varselet om de økte kostnadene for privatister kom altfor sent.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Når de logger seg på for å melde seg opp til eksamen på Privatistweb.no, lyser de nye prisene mot dem i rødt.

Hele beløpet må betales før oppmeldingen er gyldig. Mange føler at de er satt i en tvangssituasjon.

Må utsette studier

Det store flertallet av studenter på Sonans er i samme situasjon. De har ambisjoner om bedre karakterer og jobber hardt og målbevisst.

Tuva tar opp igjen en rekke fag fra videregående for å forbedre karakterene. Målet er å komme inn på juss på Universitetet i Oslo. Da må karaktersnittet opp fra 4,5 til 6.

Madelen Johansen

Madelen Johansen må utsette flere eksamener fordi hun ikke har råd til å melde seg opp til alle. Dermed blir studiene forsinket.

Foto: NRK

Hun er ikke alene. Venninnen Madelen Johansen (21) fra Tønsberg satser på medisinstudier. Hun må ta alle realfagene som privatist siden hun valgte danselinjen på videregående.

– Når man er 15 er det ikke så lett å vite hva man vil bli. Nå straffes jeg for det, sier Madelen.

Madelen betaler 11 000 for å ta eksamen i åtte fag.

– Jeg hadde tenkt å ta to fag til, men prisen gjør at jeg må utsette det. Jeg syns det er urettferdig, sier hun.

Madelen har allerede et snitt på 5 fra videregående, men trenger mer for å komme inn på medisin. For at drømmen skal bli virkelighet, må hun ha 6 i de fleste fagene.

Ekstrautgiften betyr at studiene blir forsinket, og hun må jobbe mer, for det er ikke mer å hente i støtte fra Lånekassen.

– Jeg syns det er urettferdig, og jeg kunne ikke tro at det var sant, da jeg oppdaget de nye prisene, sier Madelen

Kort varsel

Tuva er heldigere, for hun har foreldre som kan hjelpe. Men hun klarer seg ikke uten å jobbe 60 prosent stilling på kaffebar.

Det verste er likevel at dette kommer så brått på, forteller de. De fikk høre om prisnivået da de kom tilbake fra juleferie, og opplever det som stressende og sterkt urimelig.

– Jeg mener dette må være brudd på opplysningsplikten, sier Tuva. Hun peker på at de fikk under én måned på seg før eksamensavgiftene skal være innbetalt 1. februar.

– Om vi hadde fått vite dette i god tid, kunne vi ha innrettet oss. Men jeg har skrevet en bindende kontrakt med skolen på over 60 000 kroner for undervisningen, og har ikke noe valg, sier hun.

– Rammer de svakeste

Rektor på Sonans Oslo, Aina Gerner-Mathisen, sier at skoleledelsen også er sjokkert over de utslagene den økte avgiften får.

– Vi er opprørt på vegne av elevene. De fleste fikk vite dette etter jul, da de allerede hadde lagt opp budsjett og studieløp, og det skaper store vanskeligheter for mange.

– Det verste er at det rammer de svakeste, sier hun. De som ikke har foreldre som kan betale.

Hun forteller at det er mange elever som har redusert antallet fag de skal ta eksamen i av økonomiske grunner.

– Resultatet blir et forlenget studieforløp og større studielån for veldig mange, sier Gerner-Mathisen.

En av 3 møter ikke opp

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forsvarer avgiftshoppet på privatisteksamen.

Foto: NRK

Bruken av privatistordningen eksplodert i takt med at det er vanskeligere å komme inn på høyere utdanning. På landsbasis har antall privatister på fem år økt fra 41 000 til 68 000. Mye av økningen utgjøres av elever som tar opp igjen fag, gjerne flere ganger.

– Jeg forstår at privatistene er misfornøyd, men det er et dyrt tilbud. Det er ikke rimelig at dette skal gå på bekostning av resten av skoletilbudet i fylkene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NRK.

Han sier at fylkeskommunene har argumentert overfor departementet med at de faktiske kostnadene ved å arrangere eksamen er langt høyere enn de nye og de gamle gebyrene. Å arrangere muntlig eksamen koster rundt 3000 kroner per elev.

I tillegg er det stort frafall på eksamensdagen. 30 prosent av privatistene møter ikke. Da blir arrangøren sittende igjen med utgiftene til lokaler, vakter og sensorer.

Isaksen sier han håper at de høyere satsene vil føre til at færre tar opp igjen fag, og at oppmøtet blir bedre. Han understreker at de som stryker til eksamen, fortsatt skal ha rett til ny prøve gratis.

– Vi skal fortsatt ha en god privatistordning, men det er ikke rimelig at resten av utdanningssystemet skal subsidiere dem som tar samme eksamen flere ganger, sier han.

– Elevene er sjokkert og rasende

Benjamin Skiaker Myrstad

benjamin Skiaker Myrstad er leder i den tverrpolitiske Elevorganisasjonen. Han sier de har fått mange reaksjoner fra privatistelever som er sjokkert over avgiftshoppet.

Foto: NRK

Elevorganisasjonen har fått mange reaksjoner fra elever som er rasende over prisstigningen, forteller leder Benjamin Skiaker Myrstad. Han frykter at gebyrøkningen vil føre til at færre vil ta privatisteksamen.

– Dermed blir kunnskap et begrenset gode for de mest privilegerte. Taperne blir dem som ikke har foreldre som kan trø til, sier han.

– Vi syns også at dette har vært ekstremt dårlig opplyst. Det vitner om et Stortinget som ikke har innsett konsekvensene av det de har vedtatt, sier han.

Han mener de nye gebyrene i praksis blir en straff for dem som vil rette opp feil utdanningsvalg gjort i ungdomsskolealderen. Han peker også på at mange tar realfag som privatister, og frykter at prisen nå kan undergrave realfagsatsingen.

Ikke mer støtte å få

– Det er ulike grunner til at folk tar privatisteksamen, men de gjør det sjelden for moro skyld, sier Erik Brandt som er administrerende direktør for privatskolekjeden Sonans. Han har 6000 studenter fordelt på åtte skoler og nettstudier, som alle tar eksamen som privatister.

Brandt sier at rådgivere på skoler over hele landet har fått mange henvendelser fra fortvilte elever de siste dagene.

– Dette rammer de elevene som har dårligst råd, som ikke har foreldre som betaler. De får betydelig forverret økonomi på grunn av dette, sier han.

Brandt mener økningen ikke burde rammet flatt, men heller være innrettet slik at de rammer dem som ikke møter til eksamen.

Nei fra Lånekassen

Mange elever som sliter med å betale, har kontaktet Lånekassen for å be om ekstra hjelp, men svaret er negativt: Lånekassen gir ikke støtte til eksamensgebyr, opplyser Christin Dammen som er kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen.

– Søkere som nå må betale mer enn tidligere i eksamensgebyr, må dermed finansiere denne økningen på annen måte, skriver hun i en e-post til NRK.

LES OGSÅ: Studenter som blir tatt for juks utestenges i ett år

AKTUELT NÅ