Hopp til innhold

Språkkurs mot sosial dumping

Tyske Kathrin Hilgeland jobber i en bransje med mange utenlandske arbeidere. Hun er svært glad for språkkurset. - Jeg kommer aldri til å glemme hva en hybelkanin er, sier hun.

Kathrin Hilgeland
Foto: Knut Brendhagen / NRK

Kathrin Hilgeland er opprinnelig fra Tyskland. For fire år siden flyttet hun sammen med familien til Norge. Selv om hun er veldig god til å snakke norsk, byr jobben i renholdsbransjen på helt spesielle utfordringer.

Hybelkanin?

- En kunde kom og sa at det lå en hybelkanin i tredje etasje. Jeg slo opp i ordboka og fant ut at hybel betyr liten leilighet. Kanin betyr det samme på tysk. Jeg trodde da at hybelkanin var et lite kosedyr og gikk på leting. Det var litt flaut da kunden forklarte at det var støv på gulvet, forteller hun.

Video nsps_upload_2009_1_30_17_17_31_670.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: LO-leder Roar Flåthen om språkkurset

Vil gi bedre forståelse av samfunnet

I samarbeid med LO har hennes arbeidsgiver, Rengjøring & Vedlikehold AS, nå gjennomført et forsøksprosjekt med språkopplæring. Rengjøring & Vedlikehold har store utfordringer fordi de har arbeidstakere fra nærmere 20 forskjellige land.

Målet med kurset er å gi de utenlandske arbeiderne bedre kunnskaper i norsk språk, og bedre forståelse av samfunnet, både når det gjelder rettigheter og plikter i arbeidslivet og samfunnet forøvrig. De skal også lære spesielle ord og uttrykk i sin egen bransje. Og håpet er at de enklere skal kunne tilpasse seg overgangen til et nytt liv.

- Språk er viktig

- Vi har brukt veldig mye ressurser de siste åra på å motarbeide dette med sosial dumping, sånn at de som kommer til oss skal bli behandlet ordentlig. De skal ha skikkelige lønns- og arbeidsvilkår. Det er vanskelig å komme utenom at språk er en viktig faktor for at de skal bli ordentlig integrert i det norske samfunn, sier lederen i LO, Roar Flåthen.

Ønsker å fortsette med kurs

LO mener kurset har vært vellykket, og de ønsker å videreføre prosjektet i en eller annen form. Med de utfordringer arbeidslivet nå har, ønsker LO at myndigheter og arbeidsgivere tilrettelegger slike kurs, for å øke kompetansen til utenlandske arbeidere.

At Kathrin Hilgeland ihvertfall har hatt utbytte av kurset, er det ingen tvil om. I tillegg til masse annen lærdom, har hun en gang for alle lært hva en hybelkanin er.

-Ja, det vil jeg aldri glemme.