Spår vanskelig fremtid for nytt feministparti

Torsdag stiftes partiet Feministisk initiativ i Oslo. Valgforsker Johannes Bergh tror partiet vil slite med å vinne stemmer.

Cathrine Linn Kristiansen

STARTER I OSLO: Cathrine Linn Kristiansen er med å starte Feministisk initiativ i Oslo torsdag.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Det er kjempestore forskjeller i Oslo. Det er den største byen, med den største innvandrerbefolkningen. Det er ti år forskjell i levealder fra den ene siden av Akerselva til den andre. Vi mener vår feministiske politiske ideologi kan sette dette i fokus, og ta problemene ved roten, sier listekandidat, Cathrine Linn Kristiansen, til NRK.

Feministiskt initiativ (Fi) ble grunnlagt i Sverige for 10 år siden, og har i dag 26 mandater i svenske kommuner.

Fi er allerede stiftet i Bergen, og torsdag etableres Feministisk initiativ i Oslo. De vil stille med liste til bystyret og bydelene Sagene, Gamle Oslo og Grünerløkka.

Tror partiet vil slite

Johannes Bergh

TROR PARTIET VIL SLITE: Valgforsker, Johannes Bergh, tror partiet vil slite i konkurransen med de etablerte partiene.

Foto: Kyrre Lien / Institutt for samfunnsforskning

– Ut ifra det engasjementet vi ser nå tror jeg vi har ganske realistiske sjanser til å få en representant inn i Oslo bystyre. Men det er klart, Fi i Sverige brukte jo 10 år på å komme dit de er nå, så ting tar tid, men jeg tror at med alt arbeidet de har gjort kommer det nok til å gå litt fortere her, sier Kristiansen.

Men ikke alle er like optimistiske på vegne av det nye partiet. Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, tror det blir krevende for Feministisk initiativ å bli valgt inn i Oslo.

– Jeg tror de har en veldig vanskelig oppgave foran seg, fordi det allerede finnes flere etablerte partier som kjemper om disse velgerne, sier han.

Frykter splittelse på venstresiden

Marianne Borgen

FRYKTER SPLITTELSE: SVs gruppeleder, Marianne Borgen, frykter flere partier på venstresiden vil føre til færre representanter fra venstresiden i bystyret.

Foto: Sturlason

Oslo SV ønsker Fi velkommen, men gruppeleder Marianne Borgen frykter at flere partier på venstresida kan gi færre representanter totalt i bystyret.

– Det jeg er mest bekymret for er at vi får en oppsplitting som kan føre til færre feminister i bystyret ved at vi tar stemmer fra hverandre. Dermed vil kvinner på Oslos venstreside i mindre grad komme inn i bystyret, fordi det blir for små grupperinger.

– Jeg håper selvølgelig at flest mulig stemmer på SV, som er et feministisk parti og har en helhetlig politikk på dette allerede, legger hun til.

Rødt i Oslo var ikke kjent med opprettelsen av Feministisk initiativ da NRK tok kontakt. Leder Bjørnar Moxnes ønsker ikke å kommentere etableringen før Fi har lagt fram programmet de går til valg på.