Hopp til innhold

Sovnet fra nattmaten

Brannvesenet måtte vekke tre personer som hadde sovnet fra frossenpizzaen i ovnen. –Livsfarlig å sette i gang med matlaging midt på natten, advarer brannvesenet.

Svidd pizza

En godt stekt pizza var årsaken til at brannvesenet måtte rykke ut til en røykfylt leilighet i Hjelms gate natt til lørdag.

Foto: Oslo Brann- og redningsetat

– Slike oppdrag som dette er ikke uvanlig. Hver eneste helg skjer det samme, sier vaktkommandør Rune Elstad i Oslo Brann- og redningsetat.

I 04-tiden natt til lørdag fikk brannvesenet melding om røyk fra en leilighet i Hjelms gate i Oslo. Da brannmannskapene kom til stedet var leiligheten fullt av røyk, mens tre personer lå intetanende og sov. I steikeovnen fant de en godt stekt pizza.

– Det kan være livsfarlig å sette i gang med matlaging når man kanskje har drukket litt eller er slitne. Mange sovner fra plater og steikeovner og da kan det bli farlig, sier Elstad.

Røyken dreper

Står noe lenge nok på en plate eller i steikeovnen, kan det til slutt ta fyr. Men enda farligere er røyken.

– Alle de tre som ble hentet ut fra leiligheten i natt hadde fått røykskader. Heldigvis gikk det bra med dem, men det kunne gått riktig ille dersom ingen hadde varslet oss, sier Elstad.

Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) skyldes rundt 8 % av brannene hvert år, tørrkoking. I Oslo rykket brann- og redningsetaten ut til 319 slike oppdrag i fjor. Det er 47 flere enn i 2012.

– Spis heller før du går hjem

Med sommeren er det duket for enda flere slike oppdrag. Mange er ute på byen og blir sultne i løpet av natten. Da er det mange som tyr til en frossenpizza fordi det er enkelt å lage.

– Det beste rådet vi kan gi er å spise før man kommer hjem. Det er så lett å glemme det man har satt i ovnen, sier Elstad.