Smør deg mot brennmaneter

Smør deg med solkrem med brennmanetbeskyttende stoff hvis du er glad i å bade, men redd for å bli brent av sommerens mange brennmaneter.

Kim Alexander Tønseth

Avdelingssjef for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi ved Rikshospitalet, Kim Alexander Tønseth.

Foto: Trine Bråthen / NRK

– Du halverer sjansen for å bli brent hvis du bruker brennmanetbeskyttende krem i stedet for vanlig solkrem, sier avdelingssjef for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi ved Rikshospitalet, Kim Alexander Tønseth.

Tønseth er hovedforfatteren bak en ny studie publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening.

– Solkremen inneholder et brennmanetbeskyttende stoff som gjør at de cellene som skyter ut et rør som går inn i huden og gir giftstoffer, blir blokkert.

Dermed er det håp om du skal bade et sted med mye brennmaneter i sommer.

Halvparten får ikke vondt

Studien er den første som testes mot de norske rød- og blåbrennmanetene. Den viser at etter fire minutters eksponering slapp 13 av de 25 som hadde fått beskyttende krem unna smertene. Blant de uten krem var det kun to av 25 som var like heldige.

Studien viser også at om du skulle være blant halvparten som blir brent likevel, vil du uansett få mindre vondt.

– Vi fant jo også ut at de som fikk ubehag fikk mindre ubehag enn de som brukte vanlig solkrem.

Anbefales spesielt for barn

Tønseth anbefaler spesielt å bruke brennmanetbeskyttende krem på barn og allergikere som kan få alvorligere reaksjoner på brennmanetene.

– Hvis man ser at det er mange brennmaneter og er glad i å bade så anbefaler vi å bruke brennmanetbeskyttende krem, sier Tønseth.