Solberg disket: – VM kan ikke avgjøres på jury-kontoret

Teamet til Petter Solberg frykter nordmannen blir hektet av i VM-sammendraget dersom ikke dagens diskvalifisering blir omgjort.

Petter Solberg

DISKET: Petter Solberg har levert protest etter dagens disking i Latvia.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Det har ikke vært dømt på tilsvarende situasjoner tidligere. I verste fall avgjør dette hele VM, sier informasjonsansvarlig Per-Espen Løchen i Petter Solbergs team.

Diskvalifiseringen kom etter en tøff duell med erkerival Mattias Ekström og Timmy Hansen på den andre av dagens kvalifiseringsrunder. I en kaotisk runde var det flere sammenstøt mellom de to, og etterpå valgte juryen å diskvalifisere Solberg.

Team Solberg leverte en protest, men denne ble ikke tatt til følge.

Innrømmer tøff kjøring

Rett etter målgang var Solberg enig i at han ga rivalen røff behandling.

– Jag hadde problemer med bilen og var borti Ekström bak. Mattias gled ut litt, og så kjørte jeg forbi på innsiden. Den var hard, men det må jeg innrømme, sier han til den svenske TV-kanalen.

Etter diskvalifiseringen ønsker ikke Solberg å la seg intervjue.

Diskvalifiseringen innebærer at Solberg får null poeng i den andre av fire kvalifiseringsrunder. Summen av de fire rundene (to i dag, to i morgen) avgjør hvem som kommer til semifinalen.

– Han må han vinne begge de to heatene i morgen. Selv da er det fryktelig vanskelig å komme til finalen, og enda lenger til podium. For å vinne trenger man hjelp fra høyere makter, sier Løchen.

Solberg har aldri kjørt en VM-runde uten å ta seg til semifinalen. Timingen på hans første runde uten å nå så langt, er svært dårlig. Han lå ti poeng bak Ekström i VM-sammendraget, men etter denne runden blir trolig avstanden større.

– Totalt uenige

Løchen er forundret over at juryen valgte å ta tak i situasjonen. Han mener det har vært mange tilsvarende situasjoner tidligere i sesongen, men uten at juryen har reagert slik.

– Det er en kontaktsport. Vi er totalt uenige i juryen her, sier han.

En som derimot mener det var riktig å diskvalifisere Solberg, er SVTs ekspertkommentator Jonas Kruse.

– Jeg har sett situasjonen, og jeg er enig med dommerne. Denne påkjøringen er verre enn den Johan Kristoffersen ble utestengt for i Barcelona for to uker siden, sier Kruse til SVT.

Løchen mener derimot det er en betydelig forskjell mellom de to situasjonene.

– Kristoffersen kom rett bakfra og kjørte inn i bilen foran. Petter treffer Ekström på siden, sier han.

Solberg vant VM sammenlagt i fjor, og kjemper en innbitt kamp mot Mattias Ekström om seieren i år. Etter helgens runde i Latvia, er det kun to runder igjen.

Norske Andreas Bakkerud har andreplass fra begge de to rundene i dag, og leder sammenlagt.