Snur ryggen til norske skogeiere

Södra Cell vil ikke hjelpe norske skogeier i krise. – Det er viktigere å sikre egne skogeieres lønnsomhet i Sverige enn å legge til rette for at norske skogeiere kommer seg helskinnet gjennom krisen.

Södra cell

Södra Cell vil sikre egne skogeiere fremfor å hjelpe norske skogeiere.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Norske skogeiere fortviler over krisen i skognæringen som ingen ende vil ta. Med usikkerheten rundt hva som skjer med Södra Cell Tofte og utfordringene med å få solgt tømmeret, har det blitt veldig vanskelig å livnære seg av skogen.

– I dag er det overproduksjon av tømmer i norske skoger. Og når krisen har fått det omfanget den har, både her hjemme og internasjonalt, er det krevende å finne kjøpere til alle tømmerstokkene, sier Olav A. Veum, styreleder i AT Skog.

Olav Veum

Olav A. Veum, Styreleder i AT Skog sier det er krevende å finne gode løsninger for skogeierne.

Foto: Simon Thorsdal / AT Skog

Les: Fortsatt håp for Södra Cell Tofte

– Norske skogeiere har flere dårlige alternativer enn positive løsninger foran seg. Derfor er alt fokus hos oss nå på å finne de beste løsningene, slik at skogeierne er sikret en avsetning på skogen sin og tømmeret som allerede er hogd, sier Veum.

Både AT Skog og Viken Skog har tidligere fortalt NRK at de prøver å få på plass eksportavtaler for sine skogeiere, men det er mange om beinet og vanskelig å sikre god lønnsomhet med disse avtalene. Med så mye tømmer tilgjengelig som i dag er det i ferd med å nærme seg dumpingpriser på tømmeret.

– Det er det ingen som ønsker, for det vil føre til en bråstopp i skognæringen, sier Veum.

Ingen hjelp fra Södra Cell

Hvordan den norske skogfremtiden kommer til å bli er det langt på vei svenske Södra Cell som bestemmer. Med fabrikken på Tofte i Buskerud mottar de hver fjerde tømmerstokk som blir hogd i de norske skogene. Men svenskene sliter med egen lønnsomhet og beskjeden fra egne skogeiere er krystallklar.

– Vi skal sikre egne eier lønnsomhet og kan ikke ta ansvaret for å løse de problemene norske skogeiere opplever, sier Magnus Berg, informasjonssjef i Södra Cell.

På direktespørsmål fra NRK på om det betyr at det er uaktuelt å selge til en norsk budgiver og at de heller vil velge en utenlandsk aktør, som ikke vil være en direktekonkurrent i eget marked, svarer han:

– Det kan jeg ikke kommentere så lenge forhandlingene pågår, men Södra Cell er et ansvarlig selskap og er opptatt av helhet når vi skal finne løsninger.

– Hva legger dere i helhet?

– Det betyr at vi blant annet ser på lønnsomhet og markedssituasjoner

LES: 750millioner til skogsektoren

Kan havne på utenlandske hender

Det Thailandske selskapet Double A var i forrige uke på besøk på Tofte og skal være en av de tre budgiverne Södra snakker med om et eventuelt salg av papirfabrikken på Tofte. Double A produserer papirprodukter basert på hurtigvoksende eukalyptustrær og vil med en inntreden i det europeiske markedet ikke være i direkte konkurranse med Södra.

Tømmer

Norske skogeiere kan ende opp med å eksportere tømmeret sitt om Tofte ender opp med utenlandske eiere.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– For norske skogeiere er dette dårlig nytt. Med thailandske eiere på Tofte kan døren være stengt for norske skogeiere, sier Helge Evju, styreleder i Viken Skog.

Som styreleder i Norges største skogeierforening og for en av de tre gjenværende budgiverne på Tofte, skulle han gjerne sett en avklaring rundt cellulosefabrikken.

– Det er billig å frakte tømmer på båt, også fra Thailand til Norge, forklarer Evju. At Södra Cell drøyer med å si ja eller nei til budet vårt forverrer situasjonene for norske skogeiere for hver dag som går.

Årets viktigste konferanse

Onsdag møtes skognæringene til årskonferanse på Gardermoen under vignetten: En skogsnæring i krise – hva nå?

– Med en krise som vi har nå må alle aktører være løsningsorientert og bidra med å finne de gode lønnsomme løsningene som sikrer fremtiden, sier Veum.