Sliter med å tjene penger

Full ordrebøker til tross; Norske Skog Saugbrugs sliter med å tjene penger.

Norske Skog, Saugbrugs

Innen utgangen av 2010 er antall ansatte ved Saugbrugs redusert med rundt 10 prosent fra 2008. Fortsatt er inntjeningen for dårlig, og behov for ytterligere kostnadskutt, samt økte inntekter på magasinpapiret Saugbrugs er ledende på i verden er avgjørende.

Foto: Rainer Prang / NRK

Papirfabrikken Saugbrugs i Halden har stappfulle ordrebøker, men sliter med å tjene penger.

- Vi lider av at prisene gikk ned på papir i siste halvår i fjor og har gått ytterligere ned i 2010. Norske Skog Saugbrugs er langt ifra å ha tilfredsstillende inntjening, sier fabrikkdirektør Olle Axxel til nrk.no.

Norske Skog har lenge ment at det er behov for å omstrukturere den europeiske papirindustrien.

- Dette dreier seg kort og godt om tilbud og etterspørsel. Det er mer papir i markedet enn kundene etterspør, men det begynner å rette seg nå, sier Axxell.

Les også:

Fabrikkdirektør Olle Axell på Saugbrugs i Halden

- Jeg er forsiktig optimist, og håper på at vi får en moderat oppgang i prisene på papir i år, sier fabrikkdirektør Olle Axxell.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Må kutte ytterligere i kostnader

De to siste årene har Halden-bedriften slanket ned antall ansatte med ti prosent. 550 ansatte vil det være ved fabrikken, når 2010 er forbi.

Økende råvarekostnader gjør det viktig å få opp papirprisen og samtidig må det kuttes enda mer i kostnadene, forteller Axxel.

- Prisen på ved og kjemikalier øker. Selv om vi har mye større ordretilgang i år i forhold til i fjor, så svinger inntjeningen fra måned til måned, sier han.

Axxell er forsiktig optimist, og peker på økte papirpriser som nøkkelen til bedre utvikling på inntjeningssiden.

- Vi ser en sesongmessig økning, og forventer oss en moderat prisøkning, sier Olle Axxell.

Les også:

Euro

Alt papir fra Saugbrugs eksporteres, og sterk norsk kronekurs overfor utenlandske valutaer berører Halden-bedriften direkte.

Foto: MICHAEL SOHN / AP

Valutafølsomme

- Vi er et hundre prosent eksportavhengige. Alt som skjer med den norske kronen i forhold til euro, pund eller dollar berører oss, sier Olle Axxell.

Norske Skog Saugbrugs er verdensledende på magasinpapir, og foruten Europa er Asia, Syd-Amerika og USA mottakssted for papiret fra Halden.

Spesielt USA er Axxell bekymret for dit Saugbrugs sender 25 prosent av sitt papir.

- Den positive utviklingen vi har sett i USA er litt usikker. Det har kommet signaler fra USA, som gjør oss noe betenkte. Det som hender der påvirker også det tyske markedet, som er vårt aller største marked, sier han.