Hopp til innhold

Slik skjer en typisk drukning

Det er mye vanskeligere å oppdage enn mange tror. I dag demonstrerte sommerens livreddere en typisk drukningsulykke.

Drukningsdemonstrasjon

For å vise hvor vanskelig det er å oppdage en drukning, demonstrerte sommerens livreddere i dag et typisk senario. En gjeng leker i vannet og oppfatter ikke at sistemann holder på å drukne.

– Folk tror det er et veldig stort scenario. At det er mye skriking og at de roper "hjelp jeg drukner". Men det er som oftest ikke tilfelle, sier Mia Lillebo Sletten.

Livredder

Livredder Mia Lillebo Sletten.

Hun arbeider som livredder i Norges Livredningsselskap og har et trent øye for å oppdage potensielle drukningsulykker.

– Det som skjer er jo at folk blir for slitne og ikke har krefter til noen ting lenger. Det siste de bruker krefter på er å prøve å puste, ikke å skrike etter hjelp, fortsetter hun.

Stor økning

Antallet drukninger i løpet av årets seks første måneder har doblet seg sammenlignet med i fjor. Hittil i år har 42 personer mistet livet ved drukning. På samme tid i fjor var antallet 21.

I sommer holder Norges Livredningsselskap utkikk på Huk, Ingierstrand og Vervenbukta i Oslo. Ifølge fagkoordinator Mats Melbye skyldes ikke drukningsulykkene nødvendigvis dårlige svømmeferdighetene.

– Årsaken er først og fremst kaldt vann og at man mister kontrollen. Det kan også skje på grunn av utmattelse. Kulden gjør at du blir mye raskere sliten enn ellers, sier Melbye.

Vanskelig å oppdage

For å vise hvor vanskelig det er å oppdage en drukning, demonstrerte sommerens livreddere i dag et typisk senario. En gjeng leker i vannet og oppfatter ikke at sistemann holder på å drukne.

– Personen i vannet begynner å bli veldig sliten og kroppen går inn i et beskyttelsesmodus der han ikke klarer å bevege deg like fult lenger. Vi vil sende ut livreddere når vi ser de tegnene der, for da er det like før det kan skje noe veldig truende for vedkommende, sier livredder Sletten.

Dersom du ser at en person holder på å drukne, er det viktig å være obs på at vedkommende kan være i panikk og sjokk, sier Sletten som har følgende tips å komme med:

– Det er veldig viktig at du ikke setter ditt eget liv i fare. Det er veldig lurt å ta med seg en føytende gjenstand og bruke det som en forlenget arm slik at personen får noe å holde tak i. Er de bevistløse kan du bruke hendene for å dra personen inn til land.