Hopp til innhold

Slakter Halden kommune

Leder i Fagforbundet i Halden, Kirsti Rørmyr, er ikke nådig i sin kritikk mot kommunen.

Kirsti Rørmyr, Fagforbundet Halden kommune

Kirsti Rørmyr, Fagforbundet Halden kommune.

Foto: Rainer Prang / NRK

NRK Østfold kunne fredag avsløre at hver fjerde ansatte i Halden kommune ikke har arbeidsavtale.

Halden kommune får refs av Arbeidstilsynet etter en kontroll i mars i år.

Kommunen maglet skriftlige arbeidsavtaler med 530 av sine 2.000 arbeidstakere.

- Vi hadde holdt på i to år med vår arbeidsgiver, Halden kommune, med lovnader om at dette skulle rettes på, forklarer, leder i Fagforbundet, Kirsti Rørmyr, til NRK Østfold.

- Alvorlig tilfelle

- Det skjedde ingenting, selv om lovnadene kom i både muntlig og skriftlig form. Til slutt måtte vi bare koble inn Arbeidstilsynet for å få en løsning på situasjonen.

- Hvor alvorlig er det at papirene ikke er i orden?

- Det er et alvorlig tilfelle. Det er en avtale som ligger i bunn mellom en arbeidstaker og giver, som er et juridisk bindende dokument. Det har man faktisk behov for, juridisk sett, i en arbeidssituasjon.

- Ikke endret siden 1977

Rørmyr stiller seg totalt uforstående til rådmann Per Egil Pedersen om at det er endringer i Arbeidsmiljøloven som er årsaken til de manglende kontraktene.

- Det er, etter min mening, feil. På dette punktet har ikke Arbeidsmiljøloven blitt endret siden 1977. Det er også en feil opplysning. Vi har tilfeller blant våre medlemmer, som ikke har hatt arbeidsavtale på 10-15 år. Da kan man ikke skylde på en omstillingssituasjon, slår Fagforbundslederen fast overfor NRK Østfold.

- Hvordan opplever dere Halden kommune som arbeidsgiver?

- De er vanskelige å forholde seg til. Det er mye prat og lite handling. Det er veldig uryddige forhold i Halden. Det er slik vi ofte opplever det.

- Burde vært unødvendig

Situasjonen har blitt bedre, men Rørmyr vet godt hvorfor.

- Etter at Arbeidstilsynet har blitt koblet inn, har det skjedd en endring. Men det er takket være at de har satt ned beinet og satt en tidsramme for Halden kommune. Det er vi veldig glade for, men det burde vært unødvendig.