Skuffede SAS-ansatte

Mange av de bakkeansatte på Gardermoen er skuffet over at de kan miste sin arbeidsgiver gjennom mange år.

Mange av de bakke-ansatte på Gardermoen er skuffet over at de kan miste sin arbeids-giver gjennom mange år. Samtidig er de glade for at SAS overlever som selskap.

Sas-ansatte skuffet

Margit Hølmo

Bakkeansatt i SAS, Margit Hølmo.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK
Asbjørn Wikestad

Asbjørn Wikestad, leder i SAS personalklubb.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK
Knut Hågensen

Direktør i SAS Ground Handling

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

De har vært stolte bærere av SAS-uniformen, men den siste tiden har de følt på kroppen hvordan det er å ha en arbeidsgiver med bristede ben.

– Mye usikkerhet, veldig mye som blir sagt i media som ikke er som det egentlig er. Det har vært spesielle dager, sier Margit Hølmo som er bakkeansatt i SAS.

Nå skal SAS lappes sammen, ved hjelp av en spareplan, der det blant annet foreslås å selge Widerøe og bakkemannskapet, altså SAS Ground Handling, til nye eiere. Med det siste kan SAS kvitte seg med en tredel av sine femten tusen ansatte.

– Lettelse

– Det føles nok som en lettelse nå at det kommer en avklaring, sier

– Hva er de negative konsekvensene?

– Personalet som skal ut har vært med gjennom mange år, de har skapt et utmerket produkt. Og de har gjort det fordi de ønsker å fortsette å være ansatte i SAS. Mange er sure, mange er forbanna, mange er skuffet og alle føler seg litt lurt. Det er ikke en god dag, sier Asbjørn Wikestad som er leder i SAS personalklubb.

Kriseplan

SAS må spare hele seks milliarder kroner. Dersom dagens kriseplan vedtas kan de i første omgang klare en innsparing på tre milliarder kroner.

– For de ansatte vil ikke dette ha stor betydning. De vil få en ny eier. I Norge er dette godt regulert. De vil si at man får med seg de betiingelsne man har i SAS inn i det nye selskapet. Det er heller ingen planer om å redusere antall ansatte, så det vil ikke bli noen oppsigelser, sier Knut Hågensen, direktør i SAS Ground Handling.

For de ansatte er det viktig at de blir ivaretatt av nye eiere.

– At det er noen som tar oss på alvor, som har respekt for oss og som gir oss muligheten til å gjøre jobben vår på en sikker og god måte, sier Hølmo.

Om spareplanen vedtas eller forkastes skal være klart rundt 19. desember.