Skjærtorsdag er bare torsdag for tollerne

Rånefesten i Strömstad på skjærtorsdag betyr ikke noe spesielt for tollerne. Men politiet er godt forberedt på folkemengden.

Per Kristian Grandahl

Kontorsjef Per Kristian Grandahl sier det blir en vanlig påske på jobb for hans mannskaper.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Tolletaten skjerper ikke kontrollen skjærtorsdag. Det er nok heller politiet som skjerper litt, men vi driver tollkontroll på vanlig måte hele påsken, sier kontorsjef Per Kristian Grandahl i grensekontrollseksjonen ved Svinesund.

Tradisjonen tro er det ventet et titalls tusen nordmenn skal reise på påsketur til den svenske kystbyen Strömstad skjærtorsdag.

Men for tollerne på Svinesund kommer dagen stort sett til å fortone seg som normalt.

– Skjærtorsdagen skiller seg ikke spesielt ut for oss. Det blir en helt vanlig dag på jobben. Men det er alltid en mulighet for noen store fisker. Vi er alltid på jakt etter folk som smugler, sier Grandahl.

Flere trafikkontroller

Hos politiet, både på norsk og svensk side, er man derimot litt mer oppmerksomme på den store folkemengden som beveger seg over grensa fra tidlig torsdag morgen.

– Østfold er veldig stille og rolig i påska. Men vi har kunnskap om hvilke kriminelle som er ute og hva de erfaringsmessig driver med. I tillegg er vi særlig oppmerksomme på Skjærtorsdag, sier seksjonsleder Jan Erik Haugeland i Øst politidistrikt.

Haugeland forteller samtidig at politiet har økt kontroll av bilister i påskeuka.

– Utrykningspolitiet har varslet at de vil ha forsterket kontrollinnsats på utfartsdagene. Siden det er ferie har vi også færre administrative oppgaver å ivareta, så har vi god beredskap selv om det er høytid.

Trafikkontroll på Vetatoppen i påska

Utrykningspolitiet har varslet økt kontrollvirksomhet i påska. Her fra en trafikkontroll på Vetatoppen i Fredrikstad onsdag formiddag.

Foto: Petter Larsson/NRK

Polisen er forberedt

Hos söta bror er politiet godt forberedt på storinnrykket av nordmenn. Det er ventet opp mot 2000 biler og 15.000 nordmenn til Strömstad på skjærtorsdag.

Johan Hilding

Johan Hilding og de andre ansatte hos politiet i Strömstad er forberedt på skjærtorsdag.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Vi gjør som vi pleier, vi har fått god rutine på dette. Vi får forsterkninger fra andre deler av regionen, så vi blir mellom 30 og 40 tjenestemenn, sier Johan Hilding som er gruppesjef i Strömstad-politiet.

Politiet i Strömstad kalte inn alt de hadde av tilgjengelig mannskap etter terroren i Stockholm før helgen. Men når byen fylles av nordmenn er beredskapen tilbake på tilnærmet normalt nivå.

– Vi har trappet ned en del, men det er fremdeles litt høyere beredskap. Men det kommer ikke til å påvirke de besøkende på skjærtorsdag, sier Hilding.