Skikjørere risikerer frostskader

Kuldegradene og snøen har kommet, men å sette utfor i alpinbakken er et sjansespill ifølge lege. Frostskadene kan komme uten at man merker det.

Snøbrett

LEK: Når snøen endelig kommer kan det være vanskelig å holde seg unna alpinbakken, men det er viktig å ta forholdsregler og kle seg godt nok i kulda.

Foto: Kalle Hägglund/Hemsedal/Skiinfo.no

Mange skikjørere har ventet lenge på snøen som har falt på østlandet de siste dagene. Men ikke før den første snøen har falt, fester sprengkulda grepet.

Torsdag varsler meteorologene temperaturer helt ned mot 32 minusgrader ved Hemsedal skisenter. For de snøhungrige er det fristende å sette utfor, men faren for frostskader er stor.

– Å sette utfor i slike temperaturer er et rent sjansespill, sier kommunelege Harald Lystad i alpinbygda.

Blir nummen

– Hvis du kjører mellom 30 og 40 kilometer i timen fra toppen av bakken så er du ikke kommet ned en gang før frostskadene kan komme. Og du blir veldig fort nummen. Du kjenner ikke at du er frostskadet, sier Lystad.

Fortsetter man da et par turer til kan man få de alvorlige frostskadene ifølge legen. Disse frostskadene kan føre til fullstendig ødeleggelse av huden.

– Man kan få dype sår som gjør at man kan ende opp med ay man må ta hudtransplantasjon. Man kan få meget langvarige problemer.

Ta forholdsregler

Velger du likevel å ta sjansen på å sette utfor i bakken selv om det er kaldt bør du ta dine forholdsregler.

– Det som i hvert fall er viktig er at man er to og to og passer på hverandre. Man gjør det som man i militæret kaller buddy-observasjon. Da ser man på nese, ører og kinnene til hverandre, sier Lystad.

Ved Hemsedal skisenter er de forberedt på sprengkulda. Ifølge daglig leder Andreas Smith Eriksen, styrkes beredskapen dersom meteorologenes varsler slår til.

Hemsedal

VENTER KULDE: Hemsedal skisenter i Hallingdal er et av anleggene i Norge hvor det kan bli svært kaldt de kommende dagene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi informerer ved hjelp av skilt. Vi har personal som stopper mennesker som skal opp hvis vi anser de som for dårlig kledd. Vi passer på gjestene sånn at dette skal gå bra, sier han.

Passer på gjestene

Smith Eriksen forteller at de ved anledninger har måttet stenge bakken på grunn av sprengkulde.

– Ja, det har vi gjort og det henger også sammen med kombinasjonen av kulde og vind. Man kan ikke bare se på gradestokken, man må også se på vinden. Er det vindstille vær tåler man kaldere vær også, sier Smith Eriksen.

Det er skydekket de neste dagene som vil avgjøre om temperaturene vil falle til under 30 minusgrader, ifølge vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt.

– Vi får ikke tilført så mye kaldere luftmasser, men hvis skydekket løser seg opp slik at det blir litt klarvær så vil temperaturen falle ganske mye. Dette vil kanskje skje onsdag og torsdag, sier Haga.