Siktet for flere voldtekter

27-åringen som var siktet for voldtekten på Grønland natt til nyttårsaften, er nå også siktet for forsøk på drap og voldtekt av en annen kvinne.

Fantomtegning av den etterlyste mannen
Foto: Politiet

En 21 år gammel jente ble førsøkt voldtatt og drept i i Schweigaardsgate bare en time før den 22 år gamle jenta ble voldtatt i Motzfeltsgate like ved.

Politiet har nå utvidet siktelsen mot mannen til å gjelde begge overfallene, samt tyveri av en mobiltelefon fra en tredje kvinne.

- Summen av etterforskning så langt, gjør at påtalemyndigheten mener at det er mer sannsynlig at han har gjort det han er siktet for enn ikke. Vi ser blant annet på nærhet i tid og sted, sier politiadvokat Sjak Haaheim i Oslo politidistrikt.

Voldtektsbølge i storbyene

Aldri har voldtektsmottaket i Oslo fått så mange henvendelser som i fjor. Også Bergen og Trondheim fikk langt flere henvendelser enn tidligere. Den samlede økningen for de tre byene er nærmere 35 prosent.

I Oslo, der 2005 var et foreløpig rekordår med 235 henvendelser, økte tallet til 291 i fjor.

I tillegg har det vært en bølge av voldtekter i Oslo siden nyttårsaften. Hele 11 kvinner har meldt fra om overfallsvoldtekter, eller forsøk på voldtekter.

I tillegg har flere kommet til voldtektsmotaket etter å ha blitt voldtatt av noen de kjenner.

Sjekkes opp mot flere saker

- Sjekker dere ham også opp mot de andre voldtektene som har vært i Oslo i det siste?

- Rutinemessig sjekker vi siktede opp mot andre uløste straffesaker, sier Haaheim.

I tillegg til voldtektssiktelsene, er 27-åringen siktet for tyveri av en mobiltelefon fra en kvinne i Mandalsgate samme natt. Hun skal ikke ha blitt forsøkt voldtatt.

Overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk i Oslo siden nyttårsaften:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Trykk på markørene for å få informasjon om overfallene.

Fantomtegning av den etterlyste mannen
Foto: Politiet

- Betydelig voldsutøvelse

- Vi går igjennom en fase hvor vi ser på tidspunktene. Det ser ut som han begynner med voldtektsforsøket mot en kvinne i Scweigaardsgate, fortsetter i Mandalsgate og ender opp i Motzfeltsgate, sier Haaheim.

Haaheim forteller at kvinnen som ble forsøkt voldtatt i Schweigaardsgate ble utsatt for betydelig voldsutøvelse.

Særdeles stygt overfall

Hun gikk i Grønlandsleiret mot Schweigaardsgate, og ble oppmerksom på gjerningsmannen da han tok kontakt med henne like før hun nådde frem til Schweigaardsgate.

Rett etterpå ble hun overfalt og trukket inn i stikkveien. Kvinnen gjorde sterk motstand og greide etter hvert også å skrike.

Gjerningsmannen ble forstyrret da en kvinnestemme fra et hus like ved ropte og lurte på hva som skjedde.

Kvinnen fikk vridd seg løs og løp fra stedet. Etter det særdeles stygge overfallet løp gjerningsmannen nedover retning Grønland.  

Flere uoppklarte voldtekter

Mannen ble i slutten av januar siktet for voldtekten i Motzfeldts gate på Grønland natt til nyttårsaften. Politiet trodde allerede da at pågripelsen kunne være et gjennombrudd i flere uoppklarte voldtektssaker.

De to kvinnenne som ble overfalt natt til nyttårsaften, har gitt samme beskrivelse av gjerningsmannen til politiet. Det - og nærheten i tid - gjorde at politiet satte sakene i sammenheng.

Politiet gikk også tidlig ut med en fantomtegning av den mistenkte og har fått flere tips på bakgrunn av denne.