Hopp til innhold

Sendt hjem fra legevakta - døde

En 18 måneder gammel jente døde etter at hun ble sendt hjem fra legevakta i Oslo.

Rebekka Shangaran

Rebekka ble sendt hjem fra legevakten med kraftig diare, høy feber og høy puls. Like etter døde hun.

Foto: Privat / NRK

Selv om jenta var svært syk, fikk faren beskjed om å reise hjem, og bare gi datteren mye å drikke.

Familien til den døde jenta

Jhegarajah Shangaran mener hans datter ikke ble tatt alvorlig på legevakten.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

- De tok ikke barnet mitt på alvor

Familien Shangaran på Linderud mangler en datter og en søster. Rebekka hadde aldri vært syk i løpet av sitt 1 1/2 år korte liv. Men 6. februar i år ble hun fryktelig dårlig.

- Øynene hennes var ikke våkne. Hun orket ikke gråte. Hun klarte ikke stå eller snakke, sier faren Jhegarajah Shangaran til NRK Østlandssendingen.

Jhegarajah tok henne med til legevakta, der de konstanterte at hun var sterkt dehydrert, hadde kraftig diaré, 40,1 i feber og puls på 200. På tross av den alvorlige tilstanden fikk faren beskjed om å reise hjem. 

Saken fortsetter under bildet.

Journal

Norsk tamilsk helseorganisasjon har sett på journalen fra Legevakta. Oslo-koordinator Rajah Sivaperuman synes det er uforståelig at Rebekka ble sendt hjem og mener det var en feilvurdering.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

- De sa at vi bare kunne dra hjem og prøve å gi henne noe saft å drikke. De tok ikke barnet mitt alvorlig, sier han.

Hjertet stoppet

Bare tre timer senere ble tilstanden til Rebekka forverret. Da ambulansen kom til stedet konstaterte de at hjertet til den lille jenta hadde stoppet. Ambulansepersonalet som kom til stedet klarte ikke å gjenopplive henne. Ifølge faren så legen fra ambulansehelikopteret på legejournalen fra legevakta og sa det var feil å sende dem hjem.

-  Han spurte meg om vi hadde vært på Legevakten. Jeg viste ham journalen og ambulansepersonalet reagerte med å si at dette var feilvurdering fra legevakten og at hun skulle ha vært sendt til Ullevål.

- Hva tror du hadde skjedd om hun hadde blitt sendt dit?

- En overlege fortalte meg at hun da kunne ha vært reddet, sier Jhegarajah.

Meget alvorlig

Sykdommen Rebekka døde av var omgangssyke, sannsynligvis forårsaket av rotaviruset. Det er en vanlig sykdom som er lett å behandle.

- Den kan være meget alvorlig om man ikke er oppmerksom på vesketapet og stoppe det. En del av disse barna behøver å bli lagt inn på sykehus for å få væske i blodet, sier sjef for barneklinikken på Ullevål, Jens Grøgaard.

Han forteller at ved en slik sykdom kan barnets tilstand være vanskelig å bedømme, særlig hos de minste barna fordi tilstanden kan svinge så raskt hos barn under to år.

- Man kan ved undersøkelse noen timer tidligere synes at barnet er i god form, men så kan sykdommen gå videre med ytterligere væsketap som gjør at tilstanden bli mer alvorlig, sier Grøgaard. 

- Jeg får ikke barnet mitt tilbake

Legevakta ønsker ikke å kommentere saken ovenfor Østlandssendingen før den er vurdert av Helsetilsynet. Til familien har de beklaget, og sier at de har gått igjennom saken med alle involverte, for at noe lignende ikke skal skje igjen.

- De ringer og beklager, men dette er ikke noe man kan beklage. Jeg får ikke barnet mitt tilbake uansett hva jeg gjør, sier faren.

Hør saken her: Jente døde etter å ha blitt sendt hjem fra legevakta

Se nett-TV: Sendt hjem fra legevakta - døde

Brev fra legevakten

- De beklager, men det er ikke en ting man kan beklage. Jeg får ikke barnet mitt tilbake, sier faren.

Foto: Privat