Hopp til innhold

Securitas skremmer miljøsvin

Securitas skremmer miljøsvin i Halden. Overvåkning har ført til at det er renere rundt kilde- og miljøstasjonene enn noensinne.

Søppel rundt container

ILLUSTRASJONSFOTO: Halden kommune har ni stasjoner for kildesortering, samt flere stasjoner for hytterenovasjon. I fjor satte folk igjen mer enn 50 tonn med søppel utenfor søppelcontainerne, som måtte ryddes vekk av kommunens folk.

Foto: Morten Andersen. / NRK

Halden kommune er godt fornøyd med at Securitas overvåker byens ni kildesorteringsstasjoner for avfall.

- Tidligere har folk satt i fra seg tonnevis med skrot rundt kildesorteringscontainerne, men etter at Securitas ble koblet inn, har forsøplingen så og si sluttet, sier koordinator for renovasjon i Halden kommune Kåre Edvardsen til NRK.

Illustrasjonsfoto

Kildesortering er kommet for å bli, og stort sett er folk flinke til å sortere avfallet sitt på miljøstasjonene i Halden kommune.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Ikke fått overvåkningskritikk

Det var rett før sommeren at Securitas ble koblet inn i overvåkningen av kildesorteringsanleggene.

På miljøstasjonene skal folk selv sørge for å kildesorterere blant annet papp, plast, papir og glass.

Kåre Edvardsen ønsker ikke å si noe om hvordan Securitas gjennomfører oppdraget.

- Securitas har som oppgave å observere hva som skjer ved kildesorteringsstasjonene, og de utfører kontroller til ulike tider på døgnet, sier han.

Søppelfylling

I Halden kan innbyggerne gratis levere inn 160 kilo søppel til avfallsanlegget på Rokke (bildet) utenfor sentrum av byen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ingen har kommet med negativ kritikk av kommunens nye praksis med å la Securitas holde et øye med containerne så langt.

- Tilbakemeldingene har vært positive. Ordningen ser ut til å fungere i praksis, slik vi håpet, sier Edvardsen til NRK.

- Et holdningsproblem

Ved kommunens ni avfallsstasjoner ble det hver uke i fjor plukket opp et tonn med annen søppel enn den som skal kildesorteres.

Alt fra sykler, gamle bildekk, barnevogner, brukte sko til spisestuemøblement er sett hensatt rundt containerne.

I tillegg til dette reiser folk langt til skogs for å kaste fra seg kjøleskap, møbler og sekkevis med søppel.

Kåre Edvardsen mener haldenserne sliter med et holdningsproblem, og han understreker at kommunens innbyggere har et svært godt og gratis tilbud om å tømme større mengder søppel på Rokke avfallsplass.

Søppel

I tillegg til søppel rundt containerne på miljøstasjonene slenger folk store mengder søppel fra seg langs veiene og i skogsområder.

Foto: Harald Brendhagen / NRK

- Man kan komme til Rokke avfallsplass med en tilhenger om man ønsker, og det er gratis å kaste inntil 160 kilo søppel per gang, sier han.

Får en smekk

Halden kommune er lei av at folk tar seg til rette rundt kildesorteringscontainerne, og når nå Securitas passer på ved stasjonene, så vil de som blir oppdaget få seg en smekk, om de blir sett og identifisert.

- Blir du sett blir du bedt om å plukke opp etter deg. Gjør du ikke det, eller vi på annen måte finner ut hvem som har satt fra seg søppelet der de ikke skal, så plukker kommunens egne folk opp og sender deg regningen for jobben, sier Edvardsen.

Det kan brått komme opp i 1 000 til 1 500 kroner, hvis kommunen må rydde opp etter deg.

Holdningsskapende arbeid

- Man kan ikke skylde på at våre kildesorteringscontainere er fulle, og at det ikke er plass til søppelet du kommer med. Av og til hender det at det er fullt i våre containere, men det finnes ni avfallsstasjoner i byen og vi tømmer relativt hyppig, sier Edvardsen.

Han mener det må jobbes med holdningene til søppel blant byens yngste innbyggere, og tror at det kan bidra til en endring.

- Jeg tror man må begynne med holdningsskapende arbeid i skolen. Der må man lære at det er til fellesskapets beste at søppel- og kildehåndteringen går riktig for seg, sier Kåre Edvardsen til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.