Hopp til innhold

Se de spektakulære bildene fra Everest

Tyske piloter har filmet verdens høyeste fjell med 3D-kamera. Se de unike bildene her.

Mount Everest

Bildene som ble tatt skal brukes til å lage en høyoppløselig 3D-modell av Everest-regionen i Nepal.

Foto: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt

De to tyske pilotene Klaus Ohlmann og Jona Keimer fra prosjektet Mountain Wave Project (MWP) fløy over Mount Everest i et motorisert glidefly av typen Stemme S10-VTX i slutten av januar.

– Forholdene var ideelle til tross for vindhastighetene på toppen av Everest, som var nær 100 kilometer i timen, sier Ohlmann i en pressemelding fra det tyske luft- og romfartssenteret (DLR).

Med seg på turen 8,848 meter over havet hadde de et såkalt Modular Airborne Camera System (MACS), som fanget alle fjellets kriker og kroker på film.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Tyske piloter har filmet verdens høyeste fjell med 3D-kamera. Se de unike bildene her.

Video: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt/Klaus Ohlmann.

Skal bedre prognoser for skred

Kameraet har blitt utviklet som en del av DLRs arbeid med sikkerhetsteknologi, og har blitt brukt for å lage en svært presis 3D-modell av Everest-regionen.

3D-modellen av fjellet vil ha en oppløsning på helt ned til 15 centimeter.

Prosjektleder Jörg Brauchle i DLR var svært fornøyd med gjennomføringen av prosjektet.

– Pilotene gjorde en fantastisk jobb. Vi klarte å fly over alle de planlagte områdene, inkludert den berømte rømningsveien mellom Lukla og Mount Everest – i 90 minutter.

Filmet Mount Everest i 3D

De tyske pilotene Klaus Ohlmann og Jona Keimer i flyet over Mount Everest.

Foto: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt

3D-modellen skal blant annet brukes til å forbedre prognoser for skred og flom. Etter at Ohlmann og Keimer landet med opptakene, ble de analysert i samarbeid med forskere fra ICIMOD (International Centre for Integrated Mountain Development).

– Det var kanskje en enorm organisatorisk og logistisk utfordring, men vi var i stand til å fullføre prosjektet innenfor et usedvanlig stramt tidsvindu, sier direktør René Heise i MWP i pressemeldingen.

Forskerne jobber nå med å produsere de første 3D-modellene, og regner med å ha dem klare i løpet av få uker.

Les også:

Vises frem i Sarpsborg

Stine Ferguson

Markeds- og kommunikasjonssjef Stine Ferguson ved Inspiria er glad for å kunne vise frem videoen på vitensenteret i vinterferien.

Foto: Inspiria Science Center

NRK har fått tilgang til videoen fra Mount Everest via vitensenteret Inspiria Science Center i Sarpsborg.

De startet et samarbeid med DLR i forbindelse med en vandreutstilling om Mars som er laget og eid av DLR, og som stod på Inspiria i åtte uker.

Nå skal også videoen fra Mount Everest vises frem på vitensenteret.

– Gleden er stor over at vi kan få bruke helt nye bilder og film tatt rundt Mount Everest. Dette passer svært godt inn i vinterferien på Inspiria hvor temaet er «VANNvittig kaldt», og vi vil derfor vise filmene på storskjerm hver dag i vinterferien, sier markeds- og kommunikasjonssjef Stine Ferguson ved Inspiria.

Vil fokusere på ny teknologi

Ferguson forteller videre at også det spesielle 3D-kameraet (Modular Airborne Camera System) som ble brukt under flyturen vil få fokus i vinterferien.

– Dette innovative kamerasystemet er utviklet som en del av DLRs fokus på teknologi og sikkerhet. Det har blitt designet for å gi de opplysninger som er nødvendige for å produsere en usedvanlig presis 3D-modell av den nepalske Everest-regionen. Disse bildene vil bidra til å forbedre prognoser for skred og flom, sier Ferguson.

– Vi ønsker også å fokusere på ny teknologi som er tilgjengelig og vise hvordan slikt utstyr kan brukes, legger hun til.

Utstillingen «VANNvittig kaldt» vises på Inspiria Science Center i Sarpsborg fra 17.–23. februar.