Hopp til innhold

Slik har du aldri sett Mount Everest

Skulle du sett bedre, måtte du vært der. Nytt «gigapixel»-bilde viser verdens høyeste fjell i verdens høyeste oppløsning.

Everest i gigapiksel

Dette bildet er laget av 400 enkeltbilder tatt med en kraftig linse. Deretter er det sydd sammen, slik at man kan zoome inn og se utrolige detaljer fra verdens høyeste fjell. Mount Everest er den høyeste toppen til venstre i bildet, Toppen til høyre er Nuptse, mens toppen som synes i midten er Lhotse.

Foto: David Breashears

Det er fotografen David Breashear som har skapt det enorme bildet ved å sette sammen fire hundre høyoppløselige bilder, og hans mål er å dokumentere hvordan isbreer reagerer på klimaforandringer.

På bildet i lenken under kan du zoome inn på bittesmå detaljer på verdens høyeste fjell, og du kan selv få et inntrykk av den hvor enormt det faktisk er.

Se bildet her (ekstern lenke)

Bildene er tatt med en 300 millimeters linse, og deretter sydd sammen. TIl sammen er det mellom to og tre milliarder piksler i bildet, et ekte «gigapiksel»-bilde.

LES OGSÅ:
LES OGSÅ:

– Vi ser dramatisk bresmelting

Fotografen har selv vært på Everest 15 ganger, og han har nådd toppen fem ganger. i 1983 lagde han en Imax-film fra fjellet, og han har i en årrekke vært engasjert i området.

Se NRKs grafikk fra Jarle Trås dramatiske kamp i «dødssonen» på Mount Everest.

Det er endringene på Everest som gjorde at han valgte å dokumentere verdens høyeste fjell på denne måten. Fjellet ser ikke lenger ut som det gjorde på bilder fra femtitallet.

– Vi ser en god del mindre is, og mindre snødekke. Vi har sett mer bart fjell på nesten alle steder vi har besøkt. Det finnes steder lenger vest, der isbreene er stabile, men det er over 49 000 isbreer i Himalaya-fjellene, og de fleste av dem viser tegn på dramatisk og framskreden smelting, sier Breashear til den amerikanske nyhetskanalen NPR.

LES OGSÅ: Seks flyulukker på to år i Nepal
LES OGSÅ:

Kontroverser rundt navnet

Mount Everest er 8848 meter høyt, og ble først besteget av vestlige oppdagere i 1953. Det fikk sitt vestlige navn etter Sir George Everest, som først kartla fjellets geografiske koordinater og høyde på begynnelsen av 1800-tallet.

Det har vært en del kontroverser knyttet til navnevalget, ettersom fjellet beviselig ikke tilhører Storbritannia. Navnet ble på slutten av 1800-tallet gitt sit britiske navn fordi kontroversene gjorde det umulig å gi et navn som ville blitt universelt godkjent.

I ettertid har landene i regionen offisielt valgt å bruke egne navn på fjellet. Tibetanerne kaller det Chomolungma (Hellige mor), kineserne har valgt omskrivingen Zhumulangma, mens nepaleserne kaller det Sagarmāthā.

LES OGSÅ: Verdas eldste kvinne på Everest