Hopp til innhold

Smuglerne har vært fulle av løgner

... men én var i overkant ærlig i 2012.

Beslag 2012

Smuglerne som har kommet over grensa på Svinesund i 2012 har hatt flere ulike forklaringer på lager.

Foto: Tollvesenet

Tollerne på Svinesund har lang erfaring med å snuse frem ulovlige varer som kommer over grensa.

Men de må også være flinke til å se hvem som forteller sannheten, og hvem som prøver seg på en blank løgn. Smuglerne har nemlig prøvd seg på de utroligste bortforklaringer i år.

NRK.no har gått gjennom alle tollsakene vi har skrevet i 2012 og funnet både løgnene og de mest kuriøse beslagene fra svenskegrensa:

Populær juice

En av forklaringene som har gått igjen blant smuglerne som kommer til Norge, er at de har med seg juice.

I sommer ble en mann fra Marokko tatt på grensa med to kilo hasj gjemt i en juicekartong. Men dette «juice-beslaget» var bare småtteri mot hva tollerne tok to måneder tidligere.

Den 3. juni ble en polsk mann stanset på grensa i et polskregistrert vogntog. Mannen forklarte at han hadde med seg 24 tonn med juice. Men det viste seg at lasten egentlig bestod av store mengder øl - faktisk tidenes nest største ølbeslag.

– Les mer og se flere bilder her!

Gigantbeslag av øl 3. juni 2012

ØL - IKKE JUICE. Sjåføren fortalte tollerne at lasten var nær 24 tonn med juice.

Foto: Tollvesenet

– Melk, brød og hasj til en million

To østfoldinger som ble stanset på grensa i april forklarte tollerne at de hadde vært på Nordby kjøpesenter og handlet mat.

Og helt riktig, i bilen hadde de to både melk, brød og bananer fra grenseområdet. Men det de to ikke fortalte om var de ti ekstra kiloene med varer som ikke hører hjemme i det norske kjøkken.

Hasjbeslag

Ti kilo hasj ble beslaglagt på Svinesund 16. februar 2012

Foto: Tollvesenet

– Hadde vært på gallamiddag med Forsvaret

Tollerne fattet mistanke da en 26 år gammel mann kom kjørende over grensa i en leiebil - utkledd som en kapteinløytnant fra Sjøforsvaret.

I bilen hans fant tollerne 16,5 kilo hasj, 4,2 kilo marihuana, én kilo amfetamin og en del ecstasytabletter. Det viste seg i etterkant at mannen verken jobbet i Forsvaret, eller at uniformen var ekte.

– Han brukte nok helt klart denne uniformen for å prøve å slippe unna tollkontrollen, sier kontorsjef Wenche Fredriksen.

Gallasmugler

Mannen forklarte at han jobbet i Forsvaret, og hadde på seg denne uniformen da han ble tatt.

Foto: Tollvesenet

– Jaktutbytte på flere hundre kilo fugl

Da en mann fra Østlandet ble stanset i en kontroll 26. oktober viste det seg at han hadde fylt bilen med 344 kilo ender og fasaner.

Mannen forklarte at han hadde vært på jakt, og at fuglene var utbyttet fra jakten. Men som tolloverinspektør Cathrine Bærem sier om beslaget:

– Stemmer det, ville det vært en svært vellykket jakt. Han manglet noe av tillatelsene som kreves, og "jaktutbyttet" ble derfor beslaglagt.

Beslag av fasaner

Mannen forklarte at han hadde vært på jakt.

Foto: Tollvesenet

– Landbruksmaskin og jobbsøknad

Smugla 160 000 tabletter

Tablettene var gjemt i det ene bildekket.

Foto: Tollvesenet

En av de mest populære forklaringene blant smuglerne er at de «bare skal besøke en venn». Ofte viser det seg at disse gode vennene også har med seg enten alkohol eller narkotika over grensa.

En annen ting som går igjen er at smuglerne skal søke jobb i Norge - som nederlenderen som skulle til Oslo for å søke på jobb på en byggeplass.

Den 26 år gamle mannen hadde med seg nesten 15 kilo hasj og tre kilo heroin, og kan trolig glemme å få seg jobb i Norge med det første.

I mai kom det også to tsjekkiske menn som skulle kjøpe seg landbruksmaskiner. Tollerne skannet varebilen til de to og fant 11,7 kilo marihuana gjemt bak veggplatene i bilen.

I mars tok tollerne et større parti med narkotika, da en 26 år gammel mann fra Slovenia ble stanset på fylkesvei 22 over Holtet.

Mannen forklarte at han brukte fylkesveien for å slippe å betale bompenger på E6. I realiteten var det trolig for å skjule 160.000 rivotriltabletter som lå gjemt i det ene bildekket.

Beslag på Svinesund

En 26 år gammel mann fra Nederland ble varetektsfengslet etter at Tollvesenet fant store mengder narkotika i bilen hans.

Foto: Tollvesenet / Gorm Kallestad / NTB Scanpix

– Smugleren forklarte alt i avhør

Men selv om de fleste smuglerne ser ut til å finne på en løgn eller to når de blir tatt, valgte en polsk mann å gjøre stikk motsatt og legge alle kortene på bordet.

Mannen var en av sju smuglere som ble stanset på Svinesund i oktober. Mens de andre smuglerne fikk forelegg og ble løslatt, valgte 51-åringen å fortelle politiet om bakmenn, ruter og 150 smuglerturer over tre år - uten at politiet hadde noen bevis.

– Jeg må innrømme at jeg i min tid som forsvarsadvokat aldri har vært borte i en sak hvor en siktet har innrømmet så mange straffbare forhold uten at det er presentert bevis for det mot ham, sa mannens forsvarer Harald Otterstad etter at mannen ble dømt til ett års ubetinget fengsel.

Harald Otterstad, smugling

Mannens forsvarer, Harald Otterstad sier at han aldri har opplevd maken.

Foto: Tollvesenet/Martin Tangen Schmidt/NRK

– Hundene lå i avføring og urin

I januar ble en polsk mann stanset da han forsøkte å smugle fem små hundevalper over grensa.

Hundevalpene var gjemt på gulvet i bilen, under pappesker og matter.

– Det så ut som at hundene hadde ligget der en god stund, for de lå i masse avføring og urin, sier kontorsjef Wenche Fredriksen.

Også senere i år ble hundevalper smuglet ulovlig inn i landet. Den gang var det sju små Yorkie-valper som kom over grensa.

Hundene ble beslaglagt av tollerne og satt i isolasjon hos Mattilsynet. Til slutt ble Mattilsynet nødt til å avlive hundene på grunn av faren for rabies.

Beslag av hunder på Svinesund

Hundene lå klemt mellom to seter i bilen.

Foto: Tollvesenet

Les også: