Hopp til innhold

Sandaker vgs nedleggingstruet

Utdanningsetaten vil legge ned Sandaker vgs og sende elevene til Grefsen. En nedleggelse vil ramme de svakeste elevene, sier rektoren ved Sandaker.

Sandaker videregående skole
Foto: Halvard Mørk Tvete / NRK

Sandaker har mange elever som trenger tilrettelagt opplæring, og er blant annet knutepunktskole for døve.

Rektor Reidar Granli ved Sandaker frykter at tilbudet til de svakeste elevene skal bli dårligere.

- Jeg frykter at mye av det som er bygd opp her vil bli spredt utover byen. Det vil helt klart gå utover de som ikke er mest ressurssterke, sier han.

I skolebehovsplanen for Oslo blir det foreslått å legge ned Sandaker videregående skole, og gjøre den om til barnehage og grunnskole. Forslaget ble først lagt fram av bydelsutvalget i Sagene.

To fluer i en smekk

Assisterende direktør i utdanningsetaten, Kjell Richard Andersen, vil flytte Sandaker-elevene til Grefsen videregående skole.

- Driftsstyret ved Grefsen vgs har i sin høringsuttalelse påpekt det store behovet for rehabilitering av Grefsen, og samtidig pekt på at det er mulighet til å bygge ut kapasiteten ved denne skolen til å ta opp mot 700 elever.

Han sier utdanningsetaten dermed kan slå to fluer i en smekk, og fylle bydelens behovet for både videregående skole og grunnskole.

Knutepunktskole for døve

Sandaker videregående skole har tilsammen 650 elever, og mange av disse har behov for tilrettelagt opplæring.

Skolen er blant annet knutepunktskole for døve, og har 47 elever som får spesialundervisning i egne grupper. Nå frykter rektor for fremtiden til elevene.

- Vi har også en veldig stor avdeling med helse- og sosialfag, hvor hovedtyngden av elvene er minoritetsspråklige jenter. Jeg kan ikke se at denne gruppen blir godt ivaretatt ved å legge ned Sandaker, sier Granli.

65 prosent av elevene ved skolen har minoritetssprålig bakgrunn.

- Truer også yrkesfagene

Granli mener følgene av vedtaket er for dårlig vurdert.

- Det som er viktig er at alle konsekvensene av en nedleggelse kommer på bordet før det fattes en politisk beslutning på dette, sier Granli.

Sandaker videregående skole var også den første skolen i Oslo med en avdeling for Service- og samferdsel, og skolen har opparbeidet gode kontakter med bedrifter og organisasjoner innen fagområdet.

- En nedleggelse av Sandaker vil være en ytterligere nedprioritering av yrkesfaglig utdanning i Oslo, og Oslo er allerede det fylket i landet med lavest andel elever som velger yrkesfag, sier Granli.