Norgesgruppen kaller tilbake visse typer kjøttdeig, karbonadedeig og burgere. Årsaken er at det er funnet salmonella.
Produktene det er snakk om er merket med Folkets, Meny, Spar og Kiwi.
Alle produktene er utgått på dato, men folk kan likevel ha disse i fryseren. Det skriver selskapet i en pressemelding.
Utbruddet kan kobles til kjøtt som er importert fra en av Norgesgruppens norske leverandører.
«Vi kaller derfor tilbake all kjøttdeig, karbonadedeig og burgere som kan inneholde råstoff fra dette partiet,» skriver selskapet.
Folk som har disse produktene liggende hjemme bør kaste dem. Eller oppsøke butikken hvor de har kjøpt det. Der vil de få pengene tilbake.
– Spiste rått kjøtt
Mandag ble det kjent at det var salmonellasmitte i flere fylker.
Til sammen 22 smittetilfeller er registrert. Ti personer er blitt så dårlige at de ble innlagt på sykehus.
– Flere av personene som har blitt syke, har oppgitt å ha smakt på rå karbonadedeig som sannsynligvis er produsert av råvare fra dette partiet, sier Karina Kaupang.
Hun er direktør for avdeling mat i Mattilsynet.
FHI melder at prøvene er tatt i slutten av januar og fram til siste uke av februar.
De smittede bor i Viken (11), Oslo (3), Innlandet (2), Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal og Nordland.
Mattilsynet jobber nå videre sammen med FHI, Veterinærinstituttet og kommunehelsetjenesten. De skal finne ut om også andre kjøttvarer skal kalles tilbake.
Smitter gjennom mat
Salmonella smitter i hovedsakelig gjennom mat. Men smitte kan også skje fra person til person.
I Norge er det tidligere påvist smittetilfelle fra ville dyr, som fugler og pinnsvin.
– Det er en bakterie som kommer fra tarmen på dyr, så alt som kan være kontaminert eller smittet med avføring fra dyr, som gjødsel og urent vann, kan også bli en smittekilde, sier Turid Berglund, seniorrådgiver i Mattilsynet.
De vanligste smittekildene er kjøttprodukt, særlig svin- og fjørfekjøtt. Det blir jevnlig funnet salmonella i importert kjøtt, ifølge Mattilsynet.
Når bakterien oppdages, må kjøttet behandles slik at det ikke lenger utgjør smitterisiko. For eksempel ved varmebehandling.
Mattilsynet undersøker nå hvordan smittefarlig kjøtt kan ha kommet på markedet.