Hopp til innhold

Rykker ut til brann med varebil

DRAMMEN (NRK): Fremtidens brannbiler vil redde flere liv. De framskutte enhetene er lettere, mindre og kommer raskere fram til brannen.

Liten brannbil

Men 250 liter vann, hjertestarter og livsredningsutstyr er de små fremskutte enhetene raskere framme enn store brannbiler. Det kan redde liv.

Foto: Merete Glorvigen / NRK

37 high tec-brannbiler skal utgjøre fremtidas brannvesen. Opprustningen av brannbilparken er en del av det store brannløftet, og innebærer blant annet en større satsing på såkalte fremskutte enheter, som blant annet skal komme raskere til åstedet.

Vi er med på brannøvelse i Drammen. Sirenen uler fra en varebil. Brannmannskapet drar fram en slange fra en trommel i lasterommet, som er proppfullt av utstyr.

Siden i fjor har Drammensregionens Brannvesen kommet raskere fram, etter at de har investert i tre såkalte fremskutte enheter.

Trond Bekken

Avdelingsleder ved Drammensregionens brannvesen Trond Bekken.

Foto: Merete Glorvigen / NRK

– Dette er nytenkning. Det gjør oss i stand til å komme fram mye raskere. Vi mener dette er et konsept for framtida, sier avdelingsleder ved Drammensregionens brannvesen Trond Bekken.

Ofte framme før ambulansen

De kalles fremskutte enheter- små biler som kan minne mer om en ambulanse enn en brannbil. Men smidigheten i trafikken gjør at den kan vinne flere minutter ved en brann, der sekunder teller.

Med 250 liters vanntank kan et lite brannmannskap kjøpe seg tid, og hindre spredning, inntil en større enhet kommer fram til brannstedet. Bruk av fremskutte enheter vil også være avgjørende for livreddende arbeid, mener Trond bekken:

– I snøen om vinteren kommer de seg lettere fram. Når vi skal bistå med hjertestartere eller livreddende utstyr før ambulansen kommer fram er også bilen flott.

Det private sponser bilene

Gjensidigestiftelsen har satt i gang det store brannløftet i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. De har gitt en tung sjekk på 360 millioner kroner. Som en del av satsingen blir 24 nye «fremskutte» utrykningskjøretøy gitt bort.

Liten brannbil

En stiftelse har donert flere hundre millioner kroner til innkjøp av de nye brannbilene. Det meste av nødvendig utstyr er med, på tross av liten plass.

Foto: Merete Glorvigen / NRK

I Sverige er fremskutte enheter allerede utbredt i brannvesenet. Drammen er blant de få norske brannstasjonene som har tatt i bruk disse.

I tillegg til de fremskutte enhetene, vil også 12 brannstasjoner få tildelt store høyteknologiske brannbiler. I dag er det private markedet som har de mest avanserte bilene, som for eksempel flyplasser.

Administrerende direktør i brannvernforbund, Dagfinn Kalheim, mener at utrykningskjøretøyene i mange av landets kommuner lenge har hatt for dårlig standard.

– Dette er relativt store investeringer for kommuner med dårlig økonomi, så disse bilene vil være et godt bidrag til en ofte gammel brannbilpark, sier Kalheim.