Hopp til innhold

Nå ryddes to nye romleirer på Sognsvann

Torsdag fjernet Bymiljøetaten to romleirer ved Sognsvann i Oslo, begge tilsynelatende forlatt. – Det er ikke noe hyggelig, men det er en jobb som må gjøres, sier Frank Thomassen som leder opprydningsarbeidet.

Frank Thomassen

Frank Thomassen.

Foto: Siri Saugestad / NRK

– Vi har kjent til disse leirene i litt over to uker, sier Frank Thomassen som er leder i skogsavdelingen i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Han og mannskapene er da godt i gang med å rydde den første av to leirer.

Ved den første leiren nordøst for Sognsvann, var det ingen beboere da de startet opprydningen. I den andre leiren som ligger like vest for Sogn gruve, var det heller ingen.

Også da Thomassen sjekket leirene i går, var det tomt. Han forteller at begge leirene ble varslet mandag for én og en halv uke siden.

– Jeg snakket også med fire personer ved den siste leiren på fredag.

Selv om leirene tilsynelatende er forlatt, ligger det mange ting der, som telt, presenninger, og madrasser.

– De tar som regel bare med seg småting. Dermed må vi rydde hele leiren, og kjøre alt vekk.

Må rydde ofte

Det er bare én måned siden en romleir med 50 mennesker ble ryddet i skogen ved Sognsvann. Da var det Statsbygg som sto for utkastelsen, med hjelp fra politiet.

Tidligere i april ble syv telt fjernet fra det samme området, ifølge dittOslo.no.

– Vi har vært to runder i retten. De har slått fast at området skal være til friluftsliv. Dermed har vi fått medhold i å fjerne folk som bor her over lengre tid, sa kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til NRK i mars.

Denne gangen er leirene på kommunal grunn. Mens teltleirer som har blitt slått opp på kommunens område tidligere har blitt fjernet raskt, måtte Statsbygg til slutt få medhold i Lagmannsretten før de kunne fjerne telt på sin grunn

Nye leirer dukker opp

Men selv om riving av leirene stort sett alltid har gått fredelig for seg, har mange av beboerne sagt at de ikke vet hvor ellers de skal bo.

– Vi rydder oss ut, men vi kommer tilbake i morgen. Vi har ikke noe annet sted å dra, sa en av beboerne til NRK i mars.

Frank Thomassen tør ikke si om det er de samme som ble bortvist da, som står bak leirene de rydder nå.

– Det tør jeg ikke si, det er jo ikke noen id-kontroll her oppe. Men da vi ryddet i mars, ble leiren reetablert hundre meter lenger nord, sier han.

Han skulle ønske at etaten hans kunne bruke tid og ressurser på andre ting.

– Det er synd at det skal være slik i et av Norges mest brukte turområder. Folk føler seg utrygge, og varsler kommunen. Nå er vi foreløpig ajour, men det dukker opp nye leirer hele tiden. Vi rydder fortløpende.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Nok en romleier ryddes på Sognsvann i dag

Opprydningsarbeid ved Sognsvann.

Bekymret over mange bål

Det er bruddene på Friluftsloven som er grunnen til at teltleirene fjernes, men Thomassen er i tillegg bekymret over at de bryter bålforbudet.

– De har brutt paragraf 9 om å overnatte i mer enn to døgn, og paragraf 40 om å sette opp byggverk og konstruksjoner i skogen. I tillegg til brudd på friluftsloven, bryter de bålforbudet, og vi er redde for at det kan bli skogbrann.

På sine runder i området har han telt 24 bål, gjerne rett på bakken.

– De fyrer bål hele tiden for å lage mat, og nå er det bålforbud og veldig tørt. I fjor, da det var så ekstraordinært tørt, var det bare flaks at det ikke ble skogbrann, sier han.