Ruser seg på fleinsopp

Ungdom fra hele Oslo og Akershus valfarter til Eidsvoll kirkegård. Ikke for å gå i gudstjeneste, men for å plukke fleinsopp.

Fleinsopp Eidsvoll kirke
Foto: Frode Wik / NRK

Hver kveld hver høst valfarter ungdom til kirken for å høste den narkotiske fleinsopp.

Ikke et nytt problem

Dette er ikke et nytt problem for politiet på Eidsvoll.

- Vi hørte om sopp-plukkere på denne kirkegården allerede for 30 år siden, sier sier lensmann ved Eidsvoll lensmannskontor Asbjørn Nerbø til NRK Østlandssendingen.

Men ifølge flere av naboene er kirkegården mer populær i år enn tidligere,skriver Romerikes Blad.

- Har hatt "bad trips"

Sogneprest Arnstein Johnsen sier til NRK at han syns det er trist at kirkegården trekker til seg ungdom med rusproblemer.

- Det er trist at dette skjer på en kirkegård, hvor det skal være rolig og fredelig. Og det er også veldig trist at ungdommen utsetter seg for en slik fare ved å ruse seg, sier Johnsen.

Ungdommene forteller om både gode og dårlige rusopplevelser etter å ha spist fleinsopp.

– Jeg har hatt såkalte "bad trips" og eksplosive effekter. Da får man litt skrekken. Jeg har hatt flere skikkelig bra turer. Men det er en fordel å ikke være alene når man ruser seg. Hva som helst kan skje, sier han til Romerikes Blad.

Kan forveksles med andre giftige sopper

Soppekspert Kris frykter at folk skal plukke feil sopp, når de er på fleinsoppjakt.

For da kan konsekvensene være svært alvorlige.

- Det finns forvekslingsarter som kan gi varig nyresvikt, hvilket har skjedd i Norge blant folk som har lett etter fleinsopp. Det er nok en mer direkte fare, enn at det skal gå helt galt under virkningen, for det skjer ytterst sjeldent, sier han.

Til tross for at det er et økende problem at ungdom reiser til Eidsvoll for å plukke den narkotiske soppen, har ikke politiet ressurser til å prioritere dette problemet i større grad.

- Vi kommer ikke til å foreta oss noe spesielt, med mindre det blir til sjenanse for de som besøker kikregården og vi mottar klager på dette. Så langt har ikke det skjedd, sier lensmann Asbjørn Nerbø til NRK.