Hopp til innhold

Absolutt røykeforbud

Ingen ansatte i Sørum kommune får lenger røyke noe sted, verken ute eller inne, når de er på jobb.

Video nsps_upload_2010_1_4_19_55_6_2678.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Regelen gjelder uansett om de befinner seg på kommunens eiendom eller ikke. Så lenge det er innenfor arbeidstiden er det rett og slett ikke lov.

Ingen røyking i arbeidstiden

En måned før nyttår bestemte arbeidsmiljøutvalget at de rundt ett tusen som er ansatte i kommunen ikke får lov til å røyke i arbeidstiden. Men langt fra alle synes at DET er en god regel. En spørrerunde i Sørum sentrum avstedkom følgende kraftsalver:

– Det er tåpelig!

– Jeg synes det litt sånn nazistil, jeg da, selv om jeg kan forstå at man ikke trenger å røyke inne. Dette handler litt for mye om å styre over andres liv.

Skal få ned sykefraværet

Bakgrunnen for den nye regelen er at kommunen er med i kvalitetskommuneprogrammet - der målet balnt annet er lavere sykefravær, det forteller verneleder og medlem i arbeidsmiljøutvalget i Sørum, Ingvild Syversten:

– Målet var å redusere antall røykere med 60 prosent.

Forslaget om røykeforbud kom første gang i 2008, men det var først i februar i år at en gruppe fikk beskjed om å finne tiltak som kunne hjelpe folk til å slutte å røyke.

Ingen lysende ideer

Hovedtillitsvalgt Wenche Mjønerud ble pekt ut til å sitte i dette utvalget, og forteller at de inviterte alle virksomhetene i kommunen til å komme med gode forslag.

– Det ble til og med utlyst en premie for å komme med gode ideer, men det kom INGEN forslag. Mailer ble sendt ut en gang til, men det kom ingen forslag da heller.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Absolutt forbud fra nyttår

Kvinne som røyker

Dette blir heretter noe Sørum-ansatte må gjøre hjemme.

Foto: Colourbox.com

For litt over en måned siden avgjorde et flertall i arbeidsmiljøutvalget at kommunen skulle bli en røykfri arbeidsplass. Og det allerede fra årsskiftet, sier Syvertsen.

– Når vi stemte over saken, var det tre stykker som mente at vi skulle utsette saken til 2011, for at folk skulle venne seg til tanken. Men det ble nedstemt, så det ble sju for og tre mot.

– Kan arbeidstakere gå ut, gå bort til butikken og røyke der?

– Nei, de kan ikke det, fordi man har betalt spisepause i Sørum kommune, så man skal være tilgjengelig for arbeidsgiver hele tiden. Så lenge du er i Sørum kommunes tjeneste, skal du være røykfri.

Strengt, men lurt?

Selv om målet er både å bedre helsen til folk og å verne alt fra barnehagebarn til pasienter mot røyklukt forstår arbeidmiljøutvalget at folk kan føle at den nye regelen kan virke i overkant streng.

– Ja, det virker strengt, men for noen kan dette være det lille støtet som skal til for å slutte å røyke. Jeg er helt sikker på at Sørum kommune ikke er den siste kommunen som vedtar dette.