Hopp til innhold

Rødt sikrer Oslos nye byråd

Styret i Rødt Oslo sa i kveld ja til samarbeidsavtalen med det nye byrådet.

– Det betyr at vi kommer til å sikre flertall for helheten i budsjett i de kommende årene. Og vi får samtidig en fullstendig stans av alle de kommersielle barnehagene i Oslo, sier gruppeleder for Rødt Bjørnar Moxnes.

Bjørnar Moxnes forteller om den nye avtalen Rødt har sagt ja til med det nye byrådet i Oslo

Kravet Rødt har fått gjennomslag for er fullstendig stans i all barnehageutbygging i kommersiell regi. Kun kommunen og ideelle organisasjoner skal bygge og drive nye barnehager.

– Den barnehagebestyreren som Adecco vil ansatte, kan også Oslo kommune ansette, og drifte barnehagene i egen regi eller sammen med private ideelle aktører, presiserer Moxnes.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes

– Vi har ikke råd til at store penger forsvinner fra de viktigste tjenestene våre, sier gruppeleder for Rødt i bystyret, Bjørnar Moxnes.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kommunen skal ta hovedansvar

Det nye byrådet ønsket i utgangspunktet at også kommersielle selskaper skulle få bygge barnehager. I byrådserklæringen som ble lagt fram mandag formiddag står det nemlig følgende:

  • Kommunen skal ta et hovedansvar for å bygge barnehager, og samarbeide tett med ideelle aktører og private aktører for å opprette nye plasser.

– Rødt var veldig tydelig på at de ikke ville sitte i et byråd, men ha en samarbeidsavtale. Vi kommer til å søke brede allianser, ikke minst for å få til miljø og-samferdselspolitikken, sier Raymond Johansen.

Samarbeidsavtalen mellom Rødt og byrådspartiene legges fram på en pressekonferanse tirsdag. Der har byrådspartiene altså akseptert at kommersielle aktører blir utelukket. Etter det NRK erfarer inneholder avtalen formuleringer om at partene forutsetter at dette kan gjøres innenfor gjeldende lover og regler. Det er nemlig tvil om hvorvidt det er anledning til å forskjellsbehandle ideelle og kommersielle aktører, eller om dette er i strid med barnehageloven.