– Hun betydde enormt mye for veldig mange

Reaksjonene er sterke etter nyheten om at revyskuespilleren Vivi Haug fra Fredrikstad er død.

Vivi Haug

Vivi Haug var en sentral personlighet i revy-miljøet i både Fredrikstad og resten av Østfold i en årrekke. Hun ble også landskjent som «skravlekjerring» i VG-reklamer midt på 2000-tallet. Her fra premieren på «Lange Flate Ballær» i 2006.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Flere av Haugs kolleger og venner har uttrykt stor sorg i sosiale medier.

Haug døde på sykehuset i hjembyen søndag etter kort tids sykeleie. Hun ble 77 år gammel.

Vivi Haug ble først kjent som skuespiller i lokale revyer i Fredrikstad, men er også kjent for et bredere publikum, blant annet som «skravlekjerring» i reklamefilm for VG og som skuespiller i KLMs Nachspiel:

No. humorprogram. 
Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen i studio med sketsjer og publikum (4:8) 
Regi: Helge Lyngstad

«Jeg gråter og ler i kveld»

Mangeårig skuespillerkollega, og også barndomsvenn av Vivi Haug, Kirre Jansson tok også nyheten om hennes bortgang svært tungt.

– Jeg er fullstendig knust etter å ha fått dødsbudskapet. I formiddag avtalte jeg med familien at jeg skulle sitte ved senga hennes på sykehuset mandag. En time senere fikk jeg beskjed om at det var over. Forferdelig trist! Verre enn verst! sier Jansson til Demokraten.

Fredrikstad-artist og kulturoperatør Alexander Hermansen skrev søndag kveld på sin Facebook-side:

Alexander Hermansen

Alexander Hermansen uttrykker sorg på sin Facebook-side søndag kveld.

Foto: Tor-René Stryger / NRK

«Du var alltid ærlig, av og til krevende og stadig redd! Takk for fargerikt samarbeid i mange sammenhenger, verden vil aldri få noen som deg igjen. Hvil i fred, Vivi Haug – jeg gråter og ler i kveld.»

Overfor NRK.no utdyper Hermansen.

– Personlig er jeg alltid opptatt av alt som kan samle hele fylket, og Vivi var jo absolutt allemannseie for hele fylket selv om hun markerte veldig tydelig at det var Fredrikstad hun var fra.

– Hun gjorde jo masse rundt omkring i hele Østfold, og også langt utenfor fylket, mye mer enn folk er klare over. Ikke minst i yngre år hvor hun opptrådte på revyscener i Oslo sammen med virkelig store legender. Vivi Haug har betydd mye for veldig mange, og for oss som har kjent henne og jobbet med henne så finnes det vel ikke maken, så det er en veldig trist beskjed å få, sier artisten.

Glødende engasjement

En av de største suksessene Vivi Haug fikk på revyscenen kom sent, men godt. I 2012 trakk hun masse publikum sammen med Øyvind "Raymon" Johannessen og Tor Erik Gunstrøm (fra Dizzie Tunes) i revyen "Fire haker og en sprekk".

Vivi Haug

Vivi Haug fra en av de utallige revyene hun bidro i, både som utøver og tekstforfatter.

Foto: NRK

Dag Solheim, lokal kulturaktør og fotballkommentator, skriver følgende på Facebook:

«Vivi vil bli dypt savnet, få om noen har satt dypere spor etter seg i byen vår. (...) Hvil i fred du vår egen dronning.»

Både Dag Solheim og Alexander Hermansen har gitt tillatelse til at NRK siterer fra deres Facebook-oppdateringer.

Selv om Hermansen er trist over at Vivi Haug nå er borte ser han med glede tilbake på samarbeidet han har hatt med Haug på ulike arenaer.

– Det har alltid vært en stor glede på alle mulige måter. Det var 120 prosent engasjement, minst. Hun gjorde ingenting halvveis, og hadde et engasjement som selvfølgelig også kunne bli oppfattet som litt krevende. Men alltid veldig godt ment, for at vi skulle få det absolutt beste resultatet. Hun var like morsom bak scenen som på scenen, og utrolig snill, sier han til NRK.no.